JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen utmelding fra Schengen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør det klinkende klart at en eventuell ny rødgrønn regjering etter valget i høst ikke vil trekke Norge ut av Schengen-samarbeidet.

Landsmøtet i Sp gikk i helgen inn for at Norge skal melde seg ut av politi- og justissamarbeidet mellom 26 land i Europa, og partileder Liv Signe Navarsete bekrefter at dette blir et tema Sp vil reise i nye regjeringsforhandlinger.

Stoltenberg sa i den muntlige spørretimen onsdag at forholdet til EØS og Schengen er blant spørsmålene som ble avklart før valget i 2005, og som ble videreført i 2009. Denne avklaringen vil også gjelde for valget i 2013.

– Les også: Vil ha Norge ut av Schengen

– Jeg har full respekt for at de enkelte partier kan fatte sine egne vedtak, men de tre partiene avklarte i god tid før de gikk til valg i 2005 at EØS og tilhørende avtaler, blant annet Schengen, og NATO-medlemskapet ligger fast. Dette har både SV og Sp bekreftet. Ap på sin side avstår fra å reise spørsmålet om norsk EU-medlemskap, sa Stoltenberg.

Spørsmålet om hvorvidt en ny rødgrønn regjering vil ta initiativ overfor EU om å forhandle om EØS og Schengen, ble reist av utenriks- og forsvarskomiteens leder, Høyre Ine Eriksen Søreide.

Hun erklærte seg beroliget av statsministernes svar, men synes likevel det måtte fortone seg som noe underlig for Sps leder å høre at hennes partis posisjon ble lagt død på denne måten.

– Les også: Splittet om Schengen

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen tok spørsmålet et skritt videre da han framholdt at det statsministeren egentlig gjør, er å nedlegge veto mot posisjoner som SV og Sp vil komme med i en framtidig forhandlingsrunde.

– Dermed blir et landsmøtevedtak en slags høringsuttalelse fra et elevråd eller noe i den dur, sa Syversen.

Stoltenberg mente at dette er en helt feilaktig måte å framstille avklaringen mellom de tre rådgrønne regjeringspartiene på.

– Les også: Borch lei kriminelle

– Vi er tre selvstendige partier som er enige om mye, men som også har egne standpunkter. En del store saker ble avklart allerede før vi innledet forhandlinger om en regjeringsplattform, hvilket er mer enn man kan si om dem som forsøker å skifte ut oss, sa statsministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse