JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for arbeidets rett

Fanemarkeringen foran avishuset Arbeidets Rett på Røros ble ikke bare en protest mot planlagt nedlegging av lønnsomme arbeidsplasser, men også mot LO som stor aksjeeier i A-pressen.

Rundt 60 personer fra tolv fagforeninger dro til avishuset for å markere at de er dypt uenige med A-pressens nedskjæringsplaner som i første omgang vil gå utover ti ansatte, og med måten det ser ut til å bli gjort på. Som kjent fikk trykkerne presentert "nyheten" i et oppslag i sin egen avis at ledelsen i A-pressen vil selge avishuset, inkludert trykkeriet.

De 60 var veldig klare på at de ansatte ikke har tenkt å gi seg uten sverdslag. Bakgrunnen for markeringen var ledelsens møte med de tillitsvalgte. Representanter fra konsernledelsen i A-pressen hørte på appellene. Hva de tenkte, eller om appellene fikk dem til å tenke nytt, vites ikke.

– Lot være å investere

Fellesforbundets Erling Weydahl, leder av Grafisk Fagforenig Midt-Norge, var i sin appell meget kritisk til A-pressens planer om å legge ned lønnsomme arbeidsplasser i en mediebedrift som "i all år har sendt mange millioner til eierne i Oslo".

– Hadde eierne gitt fra seg 10 prosent av de siste årenes overskudd og investert dem i trykkpressa, hadde vi ikke kommet i denne situasjon. Sånn går det når ledelsen i A-pressen kun ser på kortsiktig gevinst, sa Weydahl.

Profitt contra ansvarlighet

Han satt profittenkningen opp mot de ansattes ansvarlige opptreden under lokale lønnsforhandlinger.

– De som jobber her i Retten har verdsatt avisa og ikke krevd store lønnstillegg. Det er tragisk at eierne, med LO som en av de store, alt har tatt sin beslutning - nemlig at de ikke vil satse her på Røros, tordnet en opprørt Weydahl.

Oppfordring til LO

Han avsluttet appellen med å oppfordre LO og Roar Flåthen til å vise sin eiermakt og gå imot det planlagte salget av avishuset og nedleggingen av trykkeriet.

– Vi kommer aldri til å slutte å kjempe for at pressa her på Røros ikke blir til skrapjern.

Annonse
Annonse