JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lær av Europa

Mens vårens lønnsoppgjør sikrer norske arbeidstakere enda litt mer å rutte med, sliter millioner av europeere med å betale de viktigste regningene.

sym@lomedia.no

Bankkrisen på Kypros er den siste påminnelsen om en europeisk hverdag som er svært fjern fra vår egen. Grådige bankeiere utløser arbeidsløshet, privatisering, kutt i offentlige tjenester, reduserte pensjoner, tapte sparepenger og dramatisk økte skatter. Alt rammer vanlige mennesker som er helt uskyldige i årsaken til krisen. I Hellas og Spania er nå arbeidsløsheten på over 26 prosent. I februar var rundt 26 338 000 mennesker i EU-land uten arbeid. I tillegg kommer 8,6 millioner arbeidstakere som er undersysselsatte. Og like mange millioner som ikke lenger orker å være aktive søkere.

Ungdommen merker de dystre tidene hardere enn noen andre. Nå er nesten en av fire under 25 år uten arbeid. I Hellas er ungdomsledigheten på over 58 prosent, i Spania 56 prosent og i Italia går nesten fire av ti unge arbeidsløse. Kanskje ikke så rart at halvparten av alle unge i aldersgruppen 18 til 34 år bor hjemme hos sine foreldre.

Fafo-forsker Dag Olberg sier til Aftenposten at 42 prosent av unge som jobber er ansatt på midlertidige kontrakter. Krisetider utløser økt bruk av løsarbeidere. Lave lønninger, dårlige rettigheter og usikker framtid er ikke noe godt utgangspunkt for framtida. Men, de har det tross alt bedre enn sine arbeidsløse jevnaldrende. Det er en mager trøst når du skal etablere deg, stifte familie og føre samfunnet videre.

På LO-kongressen i mai vil mange av delegatene reflektere over krisen i Europa. Noen vil benytte det som en illustrasjon på hvor bra det er utenfor EU. Andre på hvor viktig det er å sikre konkurranseevne og sysselsetting. Betydningen av fagligpolitisk samarbeid og en regjering som er medspiller og ikke motspiller, vil også være momenter fra talerstolen. Det siste trekker ILOs generaldirektør Guy Ryder fram som avgjørende for å komme seg ut av den krisen. Vi har lett for å tro at trepartssamarbeid er en selvfølge. Men det krever tre parter som erkjenner felles interesser og har tillit til hverandre. Det kan være greit å huske det i september.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 6/2013)

Annonse
Annonse