JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-kritisk uttalelse fra NNN

Mindre enn et døgn etter at han ble gjenvalgt som NNN-leder, gikk Jan-Egil Pedersen på sitt første avstemningsnederlag på landsmøtet. Det kom da landsmøtet skulle vedta forbundets holdning til EØS-avtalen.

stig.christensen@lomedia.no

Etter forslag fra medlem i forbundsstyret, Erik Hagen, ble uttalelsen flere hakk mere kritisk til EØS enn det landsstyret og redaksjonskomiteen hadde lagt opp til. Følgende tekst ble tatt ut av uttalelsen: «EØS-avtalen er i dag en grunnleggende viktig avtale for norske arbeidstakere og for norsk verdiskapning. Den sikrer forutsigbarhet for norsk næringsliv og bidrar til å trygge norsk velferd og konkurranseutsatte arbeidsplasser».

Brudd på enigheten

Erik Hagens forslag om å kutte de to setningene fikk tilslutning fra 100 delegater, mens 78 ville ha dem med. Dermed ble det litt dramatikk på et landsmøte som ellers har vært preget av enighet og støtte til ledelsens linje.

Hagen selv karakteriserte den omstridte teksten som «på kanten overveldende» og ubalansert i forhold til at EØS-avtalen truer faglige rettigheter. Han viste til de fire dommene fra EU-domstolen, som har gått i arbeidsgiversidens favør. Også det at tariffavtaler nå trues i Sør-Europa var ifølge Hagen dårlige tegn for fagbevegelsen.

Ufortjent hyllest

Bente Løvaas mente de to setningene var en ufortjent hyllest til EØS-avtalen.

- Vi må ikke ha en EØS-avtale for å ha forutsigbare vilkår, sa hun og viste til at en handelsavtale i så måte kan gjøre jobben.

Slik uttalelsen nå foreligger framstår den som EØS-kritisk uten å kreve at Norge skal ut av EØS.

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen advarte mot å sette i gang en debatt for å si opp EØS-avtalen, og han la til at avtalen tjener forbundets medlemmer.

- Dette er ikke en uttalelse for å si opp EØS-avtalen, men mer for å få «arbeidslivet ut av EØS», sa Erik Hagen i sitt sluttinnlegg.

Annonse

Flere saker

Annonse