JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye fraværstiltak

Regjeringen vil i løpet av april vurdere nye tiltak for lavere sykefravær.

anders.sandbu@anb.no

– I løpet av måneden skal vi starte opp drøftingene om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv) med partene i arbeidslivet. Sykefraværsutviklingen og sykefraværsoppfølgingen vil da være aktuelle og sentrale spørsmål, forteller statssekretær Norvald Mo i Arbeidsdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Øker overalt

Som ANB skrev tirsdag, fremmet Frp på Stortinget nylig en interpellasjon til arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) der partiet spør hva regjeringen har gjort av tiltak for å få ned sykefraværet – særlig blant kvinner i kommunal sektor. Sykefraværet blant kvinner har økt i alle de store aldersgruppene. Totalt fravær blant kvinner er nå oppe i 8,5 prosent, og tallet er økende. Også det totale sykefraværet i Norge øker, og er nå 6,65 prosent. Målet om 5,6 prosents sykefravær er ikke oppnådd 12 år etter at IA-avtalen ble innført i 2001.

– Regjeringens arbeid for å få ned sykefraværet har sviktet. Vi må se på hele IA-avtalen på nytt, fastslår Laila Marie Reiertsen (Frp) i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Varsler tiltak

Og nettopp dét vil de rødgrønne nå gjøre. Drøftingene om ny IA-avtale kan også komme til å resultere i nye tiltak mot økt sykefravær.

– Vi vil vurdere nye eller justerte tiltak som kan bidra til å redusere sykefraværet. Det vil i den forbindelse også være naturlig å drøfte spørsmål knyttet til sykefraværet i offentlig sektor og kjønnsforskjellene i sykefraværet, påpeker statssekretæren.

– Les også: Økt fravær bekymrer

Mo forteller at det også vil bli en bredere debatt rundt denne utviklingen når interpellasjonen fra Frp skal opp til drøfting i Stortinget i vår. Han påpeker at kvinner er mer sykmeldt enn menn, og vedgår at kjønnsforskjellen i sykefravær er større nå enn tidligere. Regjeringen vil vite mer om hvorfor det er slik.

– Regjeringen har sammen med partene i arbeidslivet drøftet forskjellene i sykefravær mellom menn og kvinner. Å forstå mekanismene bak økningen og forskjellene mellom kjønnene er viktig i arbeidet med å redusere sykefraværet. Dessverre vet vi fortsatt lite om årsakene til forskjellene, sier Mo.

– Lavest siden 2001

Mo viser til at det sesongjusterte sykefraværet har avtatt siden utgangen av 2010, selv om det har økt de siste to kvartalene.

– Sykefraværet er likevel blant de laveste siden 2001. De tiltakene som gjennom gjeldende IA-avtale er rettet inn mot å redusere sykefraværet, både i offentlig og privat sektor, skal bidra til å redusere fraværet både blant kvinner og menn, sier han.

Frp etterlyser mer handling og mindre byråkrati.

– Vi må evaluere dialogen mellom Nav, lege, arbeidsgiver og arbeidstaker, samt se på endringer i arbeidsmiljøloven og lære av kommunene som har lykkes, sier Reiertsen.(ANB)

Annonse
Annonse