JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet i Ap om verneplikt

Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt, at Ap-landsmøtet neste helg blir nødt til å rydde opp.

Det skriver VG.

Det ender det trolig med kampvotering etter at programkomiteen har delt seg i spørsmålet. Utenriksminister Espen Barth Eide er imidlertid klar i sitt syn:

– Kjønnsnøytral verneplikt er et naturlig neste steg nå som vi er enige om å fortsette med verneplikten, samtidig som vi skal dele plikter og rettigheter uansett kjønn, sier Espen Barth Eide til VG.

– Les også: Vil ha verneplikt for begge kjønn

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen går også langt i å støtte kjønnsnøytral verneplikt.

– Jeg registrerer at mange viktige miljøer i Forsvaret, støttet av de tillitsvalgte, er for. Regjeringen har sagt at vi skal komme tilbake til vårt syn. Men vi må være åpne på at pliktig sesjon for kvinner ikke har ført oss nærmere målet om økt kvinneandel i Forsvaret, sier forsvarsministeren til VG.

Flertallet i programkomiteen, med nestleder Helga Pedersen og statsrådene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Rigmor Aasrud og Hadia Tajik, går imot kvinnelig verneplikt.

– Les også: Når ikke mål om kvinneandel

– Kvinnene bærer fortsatt den største byrden i forbindelse med fødselspermisjon og omsorg. Dermed sakker kvinnene også etter i lønnsutvikling, i forhold til menn. Så lenge disse skjevhetene består, mener jeg at det vil være feil å skulle pålegge dem verneplikt i tillegg, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse