JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstres ønskeliste

Vil ha Kunnskapsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet.

De nevnte departementene er ønsket dersom partiet skulle havne i regjering etter høstens valg.

Partileder Trine Skei Grande lanserte seg selv som landets neste kunnskapsminister under åpningstalen til Venstre-landsmøtet fredag.

Nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik er ikke like klare med sine jobbsøknader, men det er likevel ingen tvil om hvordan ønskelisten ser ut.

– Det er for så vidt mange departementer jeg kunne tenke meg. Men jeg skulle gjerne bygd mer tog, sier Elvestuen på spørsmål om hvilket departement han helst tar over.

– Les også: Vil stramme inn før oljefondet er tomt

– Samferdselsminister, altså?

– Nei, altså, vi fordeler ikke noe som helst nå.

Breivik velger på sin side å vise til saksområdene på spørsmål om viktigste departement.

– Kunnskap på topp. Så klima, energi og samferdsel. Der ligger også ønskelisten for departementer, sier han til NTB.

Mange muligheter

Venstre-ledelsen innrømmer at det ikke går noen dobbeltsporet høyhastighetsjernbane inn i regjeringskontorene. At partiets foretrukne alternativ med dem selv, KrF og Høyre vanskelig blir noe av så lenge Fremskrittspartiet har regjeringsmakt innen rekkevidde, besvarer Skei Grande på følgende måte:

– Les også: Rører ikke handlingsregelen

– En regjering med Høyre, Venstre og KrF ser i hvert fall i øyeblikket ut til å være et mer realistisk alternativ enn en fortsatt rødgrønn regjering. Så er det mange måter å danne en ny regjering på, inkludert mindretallsvarianter. Mulighetene er så mange at jeg ikke helt ser poenget med å vurdere de ulike variantene.

I sentrum

Likevel er det ingen tvil om at hun setter pris på diskusjonen og de vanskelige spørsmålene om å samarbeide med et Frp som mange Venstre-velgere sier nei til.

– Det er helt topp at vi er en del av regjeringsdiskusjonen. Alternativet ville vært et mareritt, sier Skei Grande.

– Les også: Blir gjerne skolestatsråd

En spørreundersøkelse som SV har fått gjennomført og som Dagbladet gjengir lørdag, fnyser hun av. Den forteller at 48 prosent av Venstres velgere heller vil ha en rødgrønn regjering etter valget enn en borgerlig regjering der Frp er med.

– Når motstanderne våre bruker store penger for å sverte oss midt under vårt eget landsmøte, så er det for så vidt bare hyggelig. Men selve spørsmålsstillingen er tøysete. Dette vitner mest av alt om hvor desperate SV er, sier Venstre–lederen.

Drittpakker

Hun sier hun er forberedt på mer motstand i en valgkamp der Venstre bare er 10.000 velgere fra å synke under sperregrensen nok en gang.

– Jeg har fått en viss trening i å håndtere drittkampanjer mot oss. Ved lokalvalget i 2009 gikk Jonas Gahr Støre fra dør til dør i Venstres kjerneområde i Oslo. I Ullevål Hageby, der Venstre har en oppslutning på 60 prosent, ble folk fortalt at en stemme på Venstre er en stemme på Frp. Det har jeg fra folk som bor i området. Og for å si det sånn: Den slags virker mot sin hensikt, sier en kamplysten Venstre–leder til NTB.

Gir seg ikke

Samtidig må hun selv ut i et farvann der det handler om å hente tilbake tapte velgere. De fleste tidligere Venstre-velgerne finnes i dag i Høyre.

– Vi må jobbe med å få dem tilbake. Vi vet at det ikke er noen enkel marsj, men samtidig holder vi på målet om 7 prosents oppslutning. Vi har nemlig rigget partiet på en helt ny måte før valgkampen og vi står bedre rustet enn noen gang. Jeg opplever også at partiet er mer sammensveiset, takket være god skolering i organisasjonen, sier Skei Grande.

– Og med den målsettingen – hva skjer dersom valgresultatet blir under sperregrensen?

– Da blir det mye hardt arbeid.

– Som du er beredt til å ta fatt på?

– Jeg har ingen planer om å gi meg, og jeg oppfatter heller ikke at partiet ønsker det. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse