JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor er Venstre og LO fiender

Venstre omtales i LO-kretser som det mest fagforeningsfiendtlige partiet på Stortinget. Partileder Trine Skei Grande har uansett ikke tenkt å endre kurs.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er ingen tvil om at Venstre er det mest fagforeningsfiendtlige partiet på Stortinget, tordnet LO-nestleder Gerd Kristiansen da det ble klart at partiet ville kutte i forsøksordningene mot ufrivillig deltid.

Det var bare den siste i rekken av kritiske uttalelser fra LO mot Venstre.

Tidligere i år slo LO-leder Roar Flåthen fast: – Det vi en gang trodde var enkeltstående raptuser fra Lars Sponheim, har nå blitt den jevne melodi fra Venstres hus.

– Venstre-leder Trine Skei Grande, hvorfor er det så vondt blod mellom LO og Venstre?

– Jeg trodde jo at LO-leder Roar Flåthen ikke visste hvem jeg var. LO har vært veldig gode på å overse Venstre i alle mulige sammenhenger. Nå er vi plutselig blitt synlig, så jeg tolker det som positivt at vi i det hele tatt omtales, sier Skei Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Begge favorittene til å bli ny LO-leder, Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken, omtaler Venstre som det mest fagforeningsfiendtlige partiet på Stortinget?

– Da tror jeg ikke de har sett på helheten i arbeidslivspolitikken vår. Vi har dessuten et veldig godt forhold til andre fagforeninger, som Akademikerne, YS og Unio, og ikke minst til ulike forbund som Forskerforbundet og Utdanningsforbundet. Det er ikke en samlet oppfatning der om at vi er en trussel mot fagforeningene, sier Skei Grande.

Venstre-lederen har klare meninger om LOs prioriteringer i arbeidslivspolitikken.

– Jeg har aldri blitt invitert til et møte med LO. Jeg kan knapt huske at noen av dem har hilst på meg. Men vi har alltid vært radikale i arbeidslivspolitikken, og vi må også ha en sterk arbeidsmiljølov som tar opp i seg de problemene som arbeidslivet står overfor i dag. Grunnen til at Venstre har så høy status hos Akademikerne og Forskerforbundet er at vi er med på kampen mot lange midlertidige ansettelser. Det har ikke LO brydd seg noe om, for det skjer gjerne i det offentlige, i journaliststanden, blant fotografer, og i hele akademia, sier Skei Grande.

Hun sier Venstre, i motsetning til LO, vil åpne for kortvarige midlertidige ansettelser fordi partiet mener folk som står utenfor arbeidslivet da vil ha lettere for å komme inn i det.

– Den store gruppen som faller utenfor, er innvandrere. Kompetansen der er større enn ledigheten skulle tilsi. Veien til den første jobben er den vanskeligste. Vi vil forby de lange midlertidige ansettelsene. Problemet er ikke dem som er ansatt ett år midlertidig. Problemet er dem som jobber midlertidig i NRK eller på forskningsprosjekter i akademia og ikke får huslån fordi de går år etter år på midlertidige kontrakter. Det er disse fagbevegelsen virkelig skulle brydd seg om, sier Skei Grande.

Vil endre overtid

Midlertidige ansettelser er bare ett av områdene der Venstre og LO er på kollisjonskurs.

– Overtid må ses over større perioder. Jeg bryter loven her. Jeg har mange ansatte som er småbarnsforeldre. De kommer på jobb om morgenen, men går tidlig for å ha god tid med ungene. I nitiden om kvelden jobber de kanskje mer med merknaden de holder på med. Det er ikke lov. Det er nattarbeid som trenger spesialtillatelse. Regelverket er laget for en annen tid, andre familiestrukturer og måter å jobbe på. Vi må lage en arbeidsmiljølov som ivaretar arbeidernes rettigheter, men som også gir dem den friheten det er å gå tidlig og jobbe etter at barna har lagt seg, slår Skei Grande fast.

– De fleste jobber vel i faste arbeidstider?

– Ja, gjør de egentlig det? Vi klarer å lage fleksible ordninger i oljen. Men vi klarer det ikke når det gjelder ungene våre. Det gjelder også institusjoner innen for eksempel barnevernet. Mer fleksibilitet og lokal organisering av turnusordninger kan løse mye av problemene rundt deltid, det kan gjøre jobbene mer spennende og institusjonene bedre.

– Forbeholdt LO

– Hvordan skal du kunne holde arbeidsgiverne i ørene når det gjelder å bruke denne fleksibiliteten slik at det ikke går utover arbeidstakerne?

– Vi skal ha maksgrenser og en sterk arbeidsmiljølov med et sterkt rammeverk. Man skal kunne se ting over lengre perioder, men det betyr ikke at du må jobbe mer, men kanskje annerledes av og til. Det er feil å si at du lager et mer brutalt arbeidsliv med mer fleksibilitet, sier Skei Grande.

Hun mener regjeringen forbeholder rettigheter for dem som er med i LO.

– Det er feil at varslingsplikten når det gjelder permitteringer skal være forbeholdt tillitsvalgte. Og hvis vi mener at avtalen om inkluderende arbeidsliv er så bra, hvorfor skal den være forbeholdt noen og ikke alle. Hvis reglene skal gjelde for alle, så skjønner jeg at LO føler seg truet når det kommer til organisasjonsgraden sin. Men de bør ha større tro på seg selv enn som så, avrunder Skei Grande. (ANB)

Annonse
Annonse