JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må skatte til Norge

Ryanair-personale som jobber på Rygge, må betale skatt til Norge.

Det mener finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Lavprisgigantens sjef Michael O'Leary mener at det ikke spiller noen rolle at selskapet har etablert base på Rygge med fast stasjonert personale her i landet.

– Flyene er registrert i Irland og er irsk territorium, de som jobber om bord er ansatt i Irland og de får sin lønn av et irsk selskap og inn på sine irske lønnskontoer. Vi forholder oss til lovverket, og det tilsier at Ryanair-personale på Rygge skal betale skatt til Irland, sa O'Leary til NTB onsdag i forrige uke.

Dagen etter gjentok han resonnementet under en hastig sammenkalt pressekonferanse på Rygge lufthavn. Der slo han også hardt tilbake mot Alessandra Cocca. Den tidligere flyvertinnen har gått til sak mot Ryanair og blant annet vist fram en arbeidskontrakt som Parat-nestleder Vegard Einan overfor NTB har beskrevet som «slavekontrakt».

– Les også: Vil boikotte Ryanair

Skatteaksjon

Nå tar finansminister Johnsen til motmæle. Han mener det er hevet over tvil at de anslagsvis 200 Ryanair-ansatte på Rygge må betale skatt hit, så lenge de har fast bosted her i landet.

– Hvis du er skattemessig bosatt i Norge, skal du skatte hit, sier han til NRK.

Skattedirektoratets senior kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo bekrefter overfor NTB at det gjøres undersøkelser i luftfartsbransjen. Bakgrunnen er både medieoppslag og at etaten har kommet over saker med utenlandske betalingskort.

Aksjonen kan ifølge finansminister Johnsen ende med at de berørte blir etterlignet for skatt de skulle ha betalt til Norge.

– Les også: Skal drøfte Ryanair

Ikke dobbeltskatt

På et vis har O'Leary rett i at hans ansatte skal betale skatt til Irland, men det er bare halve sannheten, ifølge en uttalelse NTB har fått fra Skatteetaten.

– Etter skatteavtalen mellom Norge og Irland er det slik at personer som er bosatt i Norge og som arbeider for et irsk selskap også kan beskattes i Irland. Norge som er personens bostedsland skal innrømme fradrag i den norske skatten for den skatten som er betalt i Irland for å avhjelpe dobbeltbeskatning. Det er etter skatteavtalen ingen forutsetning for beskatning i Irland at personen har bosted eller base i Irland, skriver Kirkhusmo i en epost til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse