JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

93 % flere medlemmer

Ansatte på hotellene rundt Gardermoen strømmer til Fellesforbundet. På halvannet år er antall medlemmer nesten doblet.

frode.ronning@lomedia.no

Fellesforbundets jakt på medlemmer rundt Gardermoen gir gode resultater. Medlemstallet på ti bedrifter innen hotell- og restaurantsektoren har økt med rundt 150 siden januar 2008.

I ei tid med synkende medlemstall for Fellesforbundet, er Gardermoen et lyspunkt. Frikjøpt tillitsvalgt og nestleder Randi Stenseth har notert en økning i antall medlemmer, men sier det ikke kommer av seg selv.

Kursing alfa og omega

– Lokale tillitsvalgte samt kursing av både medlemmer og tillitsvalgte er avgjørende for å få til den store medlemsveksten. Det er svært viktig at medlemmer og tillitsvalgte får gå på kurs, slik at de settes i stand til å ordne opp i lokale ting selv. Kunnskap er makt, understreker hun.

Fellesforbundets avdeling 246, Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening, frikjøper Randi Stenseth så hun kan drive arbeid blant medlemmer på Gardermoen.

Ti steder

På totalt ti serveringssteder og hoteller har Fellesforbundet økt medlemsmassen fra 157 til 303 siden januar 2008. I tillegg kommer enkeltmedlemmer i andre virksomheter, hvor det ikke er tariffavtaler.

Det ligger an til fortsatt vekst i medlemstallet.

– Vi har en god prosess med flere hoteller, og jobben min er å organisere nok medlemmer til at Fellesforbundet kan kreve tariffavtale. Jeg har også opplevd at hotell som snart skal starte opp, har tatt kontakt med oss for at vi skal komme og informere ansatte og ledelse om Fellesforbundet og hva fagbevegelsen er, sier Stenseth.

Vanskelig å få tid

Stenseth forteller at hotell- og restaurantarbeiderbransjen tradisjonelt ikke har vært raus med å gi de tillitsvalgte tid til tillitsvalgtarbeid slik at de kan få utført sine oppgaver.

– Det er rett og slett travelt, det er veldig store svingninger, og jeg forstår at det kan være utfordrende for bedriften, sier Stenseth.

Hun mener imidlertid bedriftene må bli flinkere til å se verdien av å ha tillitsvalgte.

– De bedriftene som tar sine ansatte på alvor og skaper et forum for samarbeid «kan flytte fjell sammen».

– Må samarbeide!

Stenseth var for kort tid siden på en konferanse der også tidligere viseadministrerende direktør i NHO, Lars Christian Berge, deltok.

– Han understreket at det ikke bare er ledelsen som har et ansvar i bedriften, men at det også involverer de ansatte. Det er viktig at ledelse og ansatte gjennom de tillitsvalgte samarbeider om felles mål. Både når det gjelder å få ned sykefravær, tilrettelegging for den enkelte arbeidstaker og saker som har med lønns- og arbeidsforhold å gjøre, forteller Stenseth.

– Bedriftene tror nok ofte at pengene ruller ut når det settes av tid til tillitsvalgtarbeid, men ved samarbeid, samhandling og gjensidig respekt tror jeg at disse bedriftene vil komme godt ut økonomisk.og få gode resultater, sier Stenseth.

Annonse

Flere saker

Annonse