JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen: – Uakseptabel jobb

– Uakseptabelt at Luftfartstilsynet ikke har utført arbeidstilsyn i Ryanair siden 2010.

Det mener LO-leder Roar Flåthen.

– Luftfartstilsynet ikke har vært på banen tidligere og det er ikke akseptabelt. Det må bli en langt bedre kontroll enn det har vært til nå, for det har jo ikke vært noe, sier Flåthen, dagen før LO og Parat møter Samferdselsdepartementet og Arbeidsdepartementet til et oppvaskmøte.

Møtet er kommet i stand etter medieoppslagene om arbeidsforholdene i lavprisselskapet Ryanair og avsløringen av at Luftfartstilsynet først i 2013 fant ut at de også skal føre tilsyn med dette selskapet ved basen på Rygge lufthavn.

– En skandale

Førstesekretær i LO og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har presset på for å få til møtet. Der kommer det til å bli tatt et oppgjør med Luftfartstilsynets utførelse av arbeidstilsyn i luftfartsbransjen siden 2010.

– Det er en skandale at de ikke har utført et eneste tilsyn i Ryanair. De ble varslet om forholdene i selskapet allerede i 2010. At de først nå har funnet ut at Ryanair har en base på Rygge og at de har ansvar for å føre tilsyn der, er ikke holdbart, sier Sundnes til NTB.

Hun vil vente med å svare på spørsmål om hun har tillit til Luftfartstilsynet til etter onsdagens møte, men gjør det helt klart hva hun mener om måten tilsynet har utført oppdraget på.

– Luftfartstilsynet har åpenbart ikke kontroll. De har ikke den nødvendige kompetansen.

– Les også: Ønsker ingen innblanding

Krever bistand

Derfor kommer LO til å kreve at Luftfartstilsynet umiddelbart får hjelp fra Arbeidstilsynet for å gjennomføre arbeidstilsyn i luftfarten.

– Det må til, så lenge de ikke selv er oppegående. Jeg tror de må ha bistand i lang tid fremover, sier Sundnes.

Parat har krevd at arbeidstilsynsoppgavene skal føres tilbake til Arbeidstilsynet. De mener at tiden, mulighetene og tålmodigheten er brukt opp allerede. Så langt vil ikke LO gå - ennå.

– Svarene i møtet onsdag blir avgjørende for hva vi mener om måten å løse dette på. Men jeg gjør det helt klart at formaliteter ikke kan være til hinder for rask handling, sier Sundnes.

– Les også: Vil boikotte Ryanair

Sto fram

Søkelyset ble rettet mot Ryanair da italienske Alessandra Cocca gikk til sak mot sin tidligere arbeidsgiver med påstand om usaklig oppsigelse og ulovlig innleie. Cocca hevdet overfor NTB at arbeidsforholdene var preget av frykt, rapportering og et salgspress som gikk ut over arbeidet med sikkerheten.

Parat har også vist fram en arbeidskontrakt som viser en timelønn på 122 kroner, lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, for uniform, ID-kort og kurs. Ansatte kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong og kan når som helst få ferie inndratt. Ved sykdom kan selskapet sende de ansatte til en håndplukket lege og informasjonen derfra tilhører arbeidsgiveren.

Ryanair-sjefen Michael O'Leary har overfor NTB avvist kritikken, samt beskrivelsene og påstandene to tidligere ansatte har kommet med. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse