JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot oljebinding

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg advarer mot bundet avstemning om oljeleting utenfor Lofoten under helgens Ap-landsmøte.

Vern eller åpning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir en av de store og jevne dragkampene under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo denne helgen.

Ap-ledelsen vil åpne områdene, med advarer mot å tvinge motstandere til å stemme for, selv om fylket de representerer har sagt ja.

– Les også: LO jubler over oljeutredning

– Vi i partiledelsen verken kan eller vil binde noen. Tvert om vil jeg advare mot at fylkene binder alle sine delegater i alle saker. Da hadde det jo ikke vært noe poeng å avholde landsmøte, sier Stoltenberg.

Partisekretær Raymond Johansen sier at landsmøtet må reflektere det som skjer i fylkene, samtidig som han understreker at hver enkelt delegat er valgt inn for seg selv.

Gjennom partiets historie har det vært ulik praksis om å binde landsmøtedelegatene til fylkeslagenes vedtak, og partisekretæren sier at enkelte fylkeslag velger å gjøre dette i saker som er viktige for dem.

– Vårt landsmøte er et levende politisk verksted og derfor er det ikke bra hvis det blir for mange bindinger, men det skal ikke en partisekretær blande seg for mye bort i, sier Johansen.

Fylkeslagene i Rogaland og Nordland har valgt å bruke partipisken slik at fylkesdelegatene må stemme ja til en konsekvensutredning av de kontroversielle havområdene.

AUF imot

– Nordlands delegater vil være bundet av årsmøtevedtaket i Nordland Arbeiderparti og må stemme for en konsekvensutredning, sier fiskeriminister og delegasjonsleder for Nordland Ap, Lisbeth Berg-Hansen sier til NRK.

Nordland har 19 delegater, mens Rogaland har 15 av de til sammen 300 utsendingene til landsmøtet som starter torsdag. Det er fortsatt helt åpent hvordan striden om konsekvensutredning vil ende.

Trolig er det et lite flertall for partiledelsens syn, men motstanderne av petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja har lenge mobilisert, blant dem partiets ungdomsorganisasjon, AU(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse