JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bøhler ut av Ap-styret

Oslo-topp Libe Rieber-Mohn blir hans erstatter.

Jan Bøhlers dager i sentralstyret i Ap er talte. Oslo-topp Libe Rieber-Mohn rykker inn. Og lederen for Ap-kvinnene, Anniken Huitfeldt, blir sittende.

Bøhler skal selv ha uttrykt at han ikke ville legge noen prestisje i å bli gjenvalgt til sentralstyret, da Oslo Arbeiderparti samlet seg til hastemøte onsdag kveld, ifølge Aftenposten. Dermed fikk fylkeslaget den åpningen de trengte for å bytte ut Bøhler med gruppeleder Rieber-Mohn i Oslo.

Manøveren ble imidlertid utløst av at valgkomiteen skal ha stilt krav om at Oslo måtte bytte ut ett av sine fire medlemmer med en kvinne hvis fylkeslaget ikke skulle risikere å miste en plass. Da var veteranen Rieber-Mohn trolig et lett valg.

Valgkomitémedlem Bjørn Inge vil verken bekrefte eller kommentere noen av endringene, men bekrefter at styrekabalen er lagt.

– Les også: Tajik og Huitfeldt i trekantdrama

På innstillingen, som sent onsdag ble publisert på Aps nettsider, står Anniken Huitfeldt oppført. Det gjør derimot ikke kulturminister Hadia Tajik.

Helt fram til innspurten for valgkomiteens arbeid jobbet Tajiks støttespillere heftig for å få det politiske stjerneskuddet inn i sentralstyret - om nødvendig på bekostning av Huitfeldt. Det skal ha blitt vurdert å kaste Huitfeldt som leder for Ap-kvinnene og erstatte hennes med Tajik.

Da ville den unge statsråden automatisk få plass i styret i kraft av kvinnepolitisk leder. Nå glimrer hun derimot med sitt fravær.

Huitfeldt gjorde det på sin side helt klart for valgkomiteen at hun ønsket å fortsette.

– Les også: Flåthen ut – Sundnes inn?

Førstesekretær i LO og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, erstatter dessuten Roar Flåthen som går av som LO-leder på kongressen i mai.

LO har tradisjonelt hatt en plass i Aps sentralstyre, og med noen få unntak har det vært LO-lederen som velges inn. Men fordi Aps landsmøte er til helgen, og LO-kongressen først i mai skal ta stilling til om deres nye leder er Gerd Kristiansen eller Tor-Arne Solbakken, måtte valgkomiteen i Ap komme opp med en annen kandidat.

Else-May Botten fikk gjennomslag for sin kampanje, som var støttet av vestlandslagene til Ap.

Også Bjørnar Skjæran fra Nordland og Shakeel Rehman fra Østfold er nye på listen over sentralstyremedlemmer.

Valget blir avgjort først søndag ettermiddag - landsmøtets siste dag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse