JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enig med de rødgrønne

En ny rapport slår fast at selv om de rødgrønne partiene faller på meningsmålingene, er folket enige i partienes standpunkter.

Ifølge Klassekampen viser rapporten fra forskningsstiftelsen Fafo at høyrebølgen ikke skyller over landet slik meningsmålingene kan gi inntrykk av.

Stadig flere nordmenn sier nemlig nei både til lavere skatter, private løsninger og kutt i offentlig sektor, noe som i lang tid har vært et borgerlig mantra.

Hele 60 prosent av de spurte i undersøkelsen Norsk Monitor mener det er nødvendig med et høyt skattenivå. Det er opp 10 prosentpoeng fra 2001. I tillegg har andelen som ønsker seg lavere skatter, falt fra over 50 prosent til under 20 prosent i samme periode.

I 1991 svarte nærmere 50 prosent av de spurte at de ønsket å kutte offentlige utgifter, men nå er det færre enn en tredel som vil det samme, skriver avisen.

Andelen som er helt eller delvis enig i at «mange oppgaver blir bedre og billigere løst dersom de blir overført fra det offentlige til private selskaper», er nå nede i rundt 50 prosent, mot rundt 70 prosent for 20 år siden.

Problemet for den rødgrønne regjeringen er at denne enigheten ikke gjenspeiler seg i meningsmålingene.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener forklaringen er at Ap har mange sofavelgere.

– Vi har hundretusener av velgere som har vært innom Ap som nå sitter i sofaen eller er i andre partier, sier Stoltenberg, og varsler en storstilt mobilisering av disse foran valget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse