JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier ja til tanndekning

Tre av fire lokalpolitikere mener tannhelse må dekkes på lik linje med andre helsetjenester.

helge.birkelund@anb.no

Flertallet er stort i alle partier.

I en undersøkelse utført av NorgesBarometeret for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), mener hele 74 prosent av landets lokalpolitikere at tannhelse må dekkes på lik linje med andre helsetjenester. 17 prosent har også svart ja, men kun til enkelte grupper. Bare åtte prosent har svart nei, mens én prosent ikke har noen formening.

Flertallet finnes i alle partier, men det er flest som er skeptiske til dette i Venstre og Høyre. Det er også størst støtte for å løfte tannhelsetjenestene blant kommunestyremedlemmene i Nord-Norge.

– Les også: Vil ha maksgrense for tenner

Spørsmålet om tannhelse er en het potet i Arbeiderpartiet. Både på landsmøtet i 2009 og 2011 vedtok partiet at tannhelse «skal bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen». Vedtaket gikk lengre enn partiledelsen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen ønsket.

I stedet for et universelt tilbud ønsket ledelsen en ordning der flere grupper gis refusjon av tannlegeutgifter.

I programforslaget som behandles på helgens landsmøte heter det «at det offentlige gradvis tar et større ansvar for tannhelsefeltet gjennom at flere grupper gis tannbehandling dekket av folketrygden». Et annet punkt vil «prioritere lave eller ingen egenandeler for tannhelse for dem som har de største problemene».

– Les også: Eldre får tannsjekk

Partiveteranen Rune Gerhardsen er ikke overrasket over det han kaller partiets retrett i dette spørsmålet.

– De store visjonene på dette feltet er parkert av ledelsen for lenge siden. Vi fikk gjennomslag for spørsmålet på landsmøtet i 2009, uten at det skjedde noe. Vi fikk flertallet med oss på nytt i 2011. Nok en gang har det ikke skjedd noe. Samtidig vet vi at partiledelsen ikke støttet vedtaket, sa Rune Gerhardsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) etter at forslaget til nytt partiprogram for partiet ble lagt fram tidligere i år.

Nordmenn bruker årlig over syv milliarder kroner på private tannhelsetjenester.

– Tannhelse er noe som rammer hardt når det først rammer. Det er svært kostbart. Tanken bak forslaget var at det skulle settes et tak på kostnadene slik at folk kunne reparere tanngarden uten at det skulle gnage på formuen. Jeg ble vel noe ufortjent fremstilt som talsmann for denne saken i 2009. Tanken var god, og vi hadde som ambisjon å få gjennomslag for dette i partiet. Det klarte vi også, sier den nåværende fritidspolitikeren til ANB, som frontet saken sammen med stortingsrepresentant Jan Bøhler i sin tid.

– Les også: Mer tannløst Ap-program

Spørsmålet kommer garantert opp under helgens landsmøte.

– Men det blir nok vanskelig å få gjennomslag for dette en tredje gang når det ikke har skjedd noe de to første gangene, mener Rune Gerhardsen.

Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte spørsmålet på pressefrokosten foran landsmøtet, og er ikke enig i at partiledelsen ikke har gjort noe med spørsmålet.

– Jeg mener vi har fulgt opp vedtakene fra landsmøtet, selv om vi ikke har nådd målene. Vi har sørget for tydelige forbedringer gjennom å bevilge en milliard kroner ekstra til tannhelse. Vi har prioritert de som har de største problemene, men er ikke i mål på dette området, sier Jens Stoltenberg. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse