JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vag om oljekompromiss

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke spekulere rundt kompromiss i spørsmålet om oljevirksomhet.

Midtveis i landsmøtet trår han ytterst varsomt for ikke å provosere fløyer inne i salen.

Det som populært kalles konsekvensutredning, en vurdering av ulemper og fordeler ved petroleumsvirksomhet i de omstridte havområdene, er blitt landsmøtets snakkis. I fravær av andre kontroversielle saker, er oljen i nord blitt landsmøtets dominerende tema der to eller flere møtes, enten det er delegater eller pressefolk.

- Jeg vil ikke spekulere om muligheten for et kompromiss, i den forstand at vi vil finne en formulering som alle stiller seg bak. Jeg ser det verserer et forslag i mediene om å skyve beslutning om å åpne til et senere landsmøte. Jeg vil ikke mene noe om dette nå. Det er for å avklare slikt vi har en redaksjonskomité, sier Stoltenberg forsiktig.

– Les også: Jens måtte forklare

Ikke autopilot

Midtveis i andre møtedag møtte han et tallrikt pressekorps for å orientere om sine synspunkter på konsekvensutredning og kjønnsnøytral verneplikt. Han gjentok sitt etter hvert kjente resonnement om at det ikke er automatikk i at konsekvensutredning fører til åpning for oljevirksomhet.

- Dette er to atskilte prosesser. Først må vi vurdere følgene av en mulig åpning. Når så fordeler og ulemper er nøye veid, står vi overfor en politisk beslutning om åpning, sa statsministeren.

Egentlig er det tre spørsmål som skal avklares, forklarte partilederen. For det første er det snakk om konsekvensutredning. Deretter melder det seg spørsmål om hel eller delvis åpning. Skal det være virksomhet om sommeren, skal den drives fra land, eller er det andre begrensninger og vilkår? Og for det tredje er det spørsmålet om når det kan komme i gang, sa statsministeren.

Han la til at når det gjelder leverandørindustrien, haster det ikke. Den går for full kapasitet.

– Les også: Finner olje på gamle felt

Mange år fram

- Uansett, vi står overfor en ganske lang tidslinje. Før vi skal ta stilling til åpning, kan det ha vært både opp- og nedturer i norsk økonomi. Forholdene kan være forskjellige fra i dag, understreket partilederen.

Stoltenberg framholdt at det finnes en rekke eksempler gjennom historien på at områder er blitt konsekvensutredet, men ikke åpnet. Da han selv var olje- og energiminister i 1994, ble Skagerrak utredet, men ikke åpnet. Det samme skjedde med Nordland VII. Derimot åpnet regjeringen deler av Nordland VI, de områdene som Sps nestleder Ola Borten Moe nylig foreslo å revitalisere ganske raskt. Dette ble imidlertid nedstemt på Sps landsmøte.

- Konsekvensutredning er en nødvendig, men ikke en tilstrekkelig, betingelse for åpning, sa han.

Stoltenberg har selv gitt sin støtte til programkomiteens innstilling om at landsmøtet skal gå inn for å konsekvensutrede petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Tross overveldende flertall i komiteen, der bare AUF tok dissens, mener ungdomsleder Eskil Pedersen det er mulig å vinne over tilstrekkelig med delegater til å senke forslaget.

– Les også: – Må ned i lønn

Giske vil vente

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) går på sin side klart inn for et kompromiss for å sikre vedtaket bedre forankring i partiet. Han støtter Hordalands forslag om en totrinnsprosess.

- Jeg mener man bør søke et kompromiss som kan samle et bredere flertall. Da må man si ja til konsekvensutredning nå, men ha en ny behandling av spørsmålet om åpning senere, sier Giske til Aftenposten.

Han mener AUF og de andre motstanderne av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kommer ja-siden kraftig i møte, dersom de godtar konsekvensutredning mot løfte om en ny partibehandling av saken.

AUF-leder Eskil Pedersen har overfor NTB blankt avvist et slikt forslag. Ungdomslagets holdning synes å være at det ikke er aktuelt å gå med på et kompromiss som forutsetter konsekvensutredning.(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse