JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre frykter Thatcher-helse

Helseminister Jonas Gahr Støre frykter for helse- og omsorgssektoren med Frp i regjering.

– Siv Jensen har Margaret Thatcher som forbilde. Thatcher mente enhver mangel i helsevesenet i Storbritannia var et argument for privatisering. De samme argumentene kjenner vi igjen fra høyresiden her i landet, sier helseminister Jonas Gahr Støre etter sitt innlegg i debatten på landsmøtet til Arbeiderpartiet fredag.

– Les også: Mer teknologi og frivillighet

Høyre og Fremskrittspartiet har en finansieringspolitikk for det private helsevesenet, som setter profitt for private eiere foran hva som er best for pasientene, ifølge helse- og omsorgsministeren. Hans løsning er diametralt motsatt. Ap vil bruke mer penger på de offentlige sykehusene for å rette opp og utbedre feil og mangler - og ikke «gi pengene til en privat klinikk som til og med skal hente ut profitt».

– Vi vet ikke mye om politikken i krysningen mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det gir grunn til uro, men det som gir enda større grunn til uro, er det vi allerede vet. For på helse og omsorg er de helt tydelige, de vil ha markedstenkning på alle nivåer, sa han.

Voodoo-økonomi

Store kutt i statens pengebruk, til fordel for private løsninger i tidligere offentlig tjenesteyting, var politiske varemerker for president Ronald Reagan og statsminister Margaret Thatcher. Thatcher proklamerte at «det finnes ikke noe samfunn, bare individer og familier», mens Reagan er kjent for sin uttalelse om at «det offentlige er ikke løsningen, det offentlige er problemet».

Resultatet var omfattende privatisering, kombinert med sterke insentiver til privat sektor og næringslivet. Sakte, men sikkert skulle pengene renne nedover - fra bedriftseierne og direktørene til arbeidstakerne og familiene, som på nytt kunne sette dem i sirkulasjon og bidra til ytterligere verdiskapning. «Trickle down»-teorien er imidlertid blitt kritisert fordi analyser har vist at verdiskapningen først og fremst ble værende på toppen.

– Les også: Brukte 3,7 mill på karttjeneste

Siv Jensen påpeker at Frp vil finansiere lovfestet rett til helse og omsorg gjennom folketrygden, slik at personlig økonomi ikke blir avgjørende for tjenestetilbudet.

– Det er Ap som har snikprivatisert helsevesenet gjennom å skape så lange ventetider og helsekøer at folk med god råd, som Jonas Gahr Støre, kan kjøpe seg private helsetjenester betalt av egen lommebok, sier hun

Vil rangere sykehus

– Markedstenkningen blir dyrere for samfunnet fordi sykehusene skal betale deler av de privates profitt, sa Støre i talen.

Han reagerer dessuten sterkt på at Høyre-leder Erna Solberg denne uka var i England for å studere britenes rangeringssystem for offentlige og private sykehus. Resultatene blir tilkjennegitt på nettet i form av gule og røde stjerner, basert på dødsrater og anbefalinger, ifølge Klassekampen.

– De vil drive sykehus som man driver basar. Det ville vært greit nok om helse var en vare som alle andre. Men slik er det ikke, sier Støre til avisen.

Han frykter en slik offentlig rangering kombinert med privatisering bare vil føre til at sykehusene blankpusser fasaden for å tiltrekke seg pasienter som vil betale ekstra. Høyre poengterer imidlertid at partiet ikke har planer om å kopiere det engelske systemet fullt ut.

– Det Støre foraktfullt kaller markedstenkning, ser vi i Høyre som pasientenes rett til å velge hvor hun eller han skal behandles, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie til avisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse