JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyre har hvitvasket Frp

Oslo: Arbeiderpartiets landsmøte tegner et bilde av en kollektiv motstander ved høstens valg.

Både Høyre og Fremskrittspartiet framholdes som Arbeiderpartiets hovedmotstander ved høstens valg. Alternativet er en fortsatt rødgrønn regjering eller en blå-blå regjering hvor Siv Jensen vil dra Erna Solberg mot høyre, mener Ap-ledelsen.

Mange av de 107 delegatene på talelista etter statsministerens hovedtale har snakket om det samme, og er enige.

– Det er helt naturlig, sier parlamentarisk nestleder Martin Kolberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Støre frykter Thatcher-helse

Populistisk alternativ

– Jens (Stoltenberg) har helt rett når han sier at vi er inne i et avgjørende tidsskille for landet. Et fundamentalistisk avgjørende tidsskille, plusser Kolberg på med.

– Det skyldes at et populistisk parti er tatt inn i varmen og nærmest blitt hvitvasket av Høyre. I et historisk perspektiv har Høyre i mange politiske saker vært enig med Arbeiderpartiet. Nå skal Høyre i stedet gå i regjering med et høyrepopulistisk parti som kun snakker om å gjennomføre sin egen politikk i regjering. Samtidig svarer Erna Solberg konsekvent ikke på hva dette vil innebære for en blå-blå politikk, sier Martin Kolberg til ANB.

Det som skaper mest uro, mener Kolberg, er at Høyre-lederen nekter å svare på spørsmålet om pengebruk.

– Senest på radioen fredag avfeide Erna Solberg å svare på fundamentale spørsmål, fordi hun heller vil prate om hva hun vil bruke penger på enn hvor mye penger hun vil bruke. Hun vil ikke si hva Høyre vil tillate i forhold til å fjerne alle bomringene som Frp vil fjerne, eller hva som vil skje med handlingsregelen. Erna later som det ikke finnes noen som helst problemer i forholdet mellom de to partiene. Derfor står vi foran et historisk tidsskille, mener Martin Kolberg.

– Les også: Vag om oljekompromiss

Markedstenkning

Både statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre har vært inne på det samme.

– For første gang vil valget stå mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet, og en regjering som står til høyre for Høyre. Før har det handlet om et borgerlig alternativ som vendte seg politisk inn mot sentrum. Det nye ved dette valget er at Høyre og Fremskrittspartiet har avklart at de vil regjere sammen, sa Jens Stoltenberg i sin hovedtale til landsmøtet.

– Det betyr at en eventuell ny regjering skal utforme politikken der, i skjæringspunktet mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Derfor står vi foran et historisk retningsvalg, mener Jens Stoltenberg.

Jonas Gahr Støre var inne på hvordan politikken i krysningen mellom Høyre og Frp vil bli.

– Som Jens sa er det mye vi ikke vet om det. Men det vi vet, gir enda større grunn til uro. For på dette feltet er Høyre og Fremskrittspartiet helt tydelige. Siv Jensen gjentar at dersom partiet hennes vinner valget vil de ha markedstenkning på alle nivåer. Margaret Thatcher og Ronald Reagan er hennes politiske forbilder, sier Jonas Gahr Støre. (ANB).

Annonse

Flere saker

Annonse