JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Flertall for oljekompromiss

Opptelling viser at det blir flertall for et oljekompromiss på Aps landsmøte.

Men AUF vil ikke gi opp kampen mot oljeutvinning utenfor Lofoten.

Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet, som også er delegat fra Hordaland på Arbeiderpartiets landsmøte, sier til Bergens Tidende at forslaget fra Hordaland Ap om en konsekvensutredning for områdene Nordland VI, VII og Troms II vil få et stort flertall. Det endelige vedtaket om å igangsette petroleumsvirksomhet skal tas på et senere landsmøte.

- Jeg kan bekrefte at kompromisset baseres på et forslag fra Hordaland, og en opptelling i de ulike delegasjene viser at vi har et stort flertall, sier Henriksen.

– Les også: Tror på oljekompromiss

AUF gir ikke opp

AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som har jobbet hardt for å få landsmøtet med seg på å si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og er lørdag ettermiddag ikke villig til å erkjenne nederlaget. Han står fortsatt hardt på et nei til konsekvensutredning.

- De som er for konsekvensutredning har hele tiden sagt at de har et overveldende flertall bak seg. Hvordan dette kommer til å ende, får vi avvente, sier Pedersen.

Redaksjonskomiteen som sitter på bakrommet og skal forfatte ordlyden landsmøtet søndag formiddag skal stemme over, har ifølge AUF-lederen så vidt startet sin diskusjon. Nestleder Åsmund Aukrust er AUFs representant i denne komiteen.

– Les også: Finner olje på gamle felt

To-trinn

Forslaget fra Hordaland Ap innebærer at landsmøtet vil si ja til å starte arbeidet med en konsekvensutredning samtidig som det blir opp til et senere landsmøte å ta en beslutning om et endelig ja til olje- og gassutvinning i de omstridte områdene.

Per Rune Henriksen tror at prosessen rundt konsekvensutredningen tidligst kan være avsluttet i januar/februar 2015, slik at et landsmøte våren 2015 kan rekke å ta endelig stilling til spørsmålet.

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg har tidligere sagt at han støtter programkomiteens innstilling, som har vært et ja til konsekvensutredning. Næringsminister Trond Giske gikk fredag ut og støttet forslaget fra Hordaland Ap om å behandle oljevirksomheten i nord i to etapper.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse