JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-plan redder ikke Tofte

Ap kan ikke hindre at Södra Cell på Tofte eventuelt blir nedlagt.

Arbeiderpartiet legger fram en omfattende plan for å redde norsk skognæring.

Næringsminister Trond Giske (Ap) setter sin lit til at private krefter finner en løsning. Han utelukker at Næringsdepartementet vil gå inn på eiersiden i Tofte, men holder døren åpen for at Statsskog, som landets største skogeier, kan bli tilført mer kapital for å kunne investere tyngre i næringen.

- Dette er ikke i første rekke en plan for treforedlingsbedriften på Tofte, men en plan for å løfte hele skognæringen opp i en annen sfære. Vi legger en strategi for å sikre framtidig lønnsomhet i en næring som sysselsetter over 30.000 personer, sier lederen av resolusjonskomiteen, stortingsrepresentant Terje Aasland.

Hovedgrepet er å bruke det statlige investeringsselskapet Investinor til å kjøpe seg inn i skognæringen. Giske varsler at det allerede i revidert nasjonalbudsjett 7. mai vil komme kapital til Investinor, men han vil ikke ut med noen tall.

– Les også: Vil investere i skogbruket

Grønt gull

- Dette dreier seg om skognæringens framtid. Skogen er vårt grønne gull og en fornybar energikilde. Ap mener at skognæringen må bli et nasjonalt satsingsområde, noe som vil gi positive ringvirkninger for hele verdikjeden innen treforedling, sier Aasland.

I punkt én i planen heter det at alle tilgjengelige virkemidler må tas i bruk for å bidra til en sterk og konkurransedyktig skog- og treforedlingsindustri. Under en presentasjonen av planen for pressen ble det imidlertid klart at planen ikke vil kunne redde Tofte fra å bli nedlagt.

De 300 arbeidsplassene på Södra Cell må ses opp mot de over 30.000 som totalt jobber i næringen. Södra-konsernet skal etter planen avslutte produksjonen på Tofte ved månedsskiftet. Blir fabrikken stengt, faller tømmerforedlingen i Norge med 1,9 millioner kubikkmeter årlig.

- Vi utvider mandatet til Investinor og øremerker midler til investeringer i skogindustrien. Vi ta til orde for en nasjonal tømmertransportplan for å utbedre flaskehalsene i veinettet og dermed få en mer effektiv transport av tømmer til fabrikkene, sier Aasland.

– Les også: – Svak satsing på tømmerbil

Positivt bidrag

Giske er svært fornøyd med planen. Han mener den er et godt grep mot en krise som ble dypere og mer langvarig enn noen hadde forestilt seg, og som omfatter hele Europa.

- Jeg ser noen roper etter skattelette, men jeg kan forsikre at Tofte ikke betaler en eneste krone i formuesskatt. Det er lønnsomhet i driften og tømmerprisen som er nøkkelen, sier Giske.

– Les også: Nasjonal skogsatsing

Han mener det er spennende å bruke Statsskog og Investinor som redskaper, samtidig som nasjonal transportplan kan brukes til å lette framkommeligheten for større og lengre vogntog på veiene. Om Tofte kommer seg over denne kneika, blir tiltakene i planene desto viktigere for lønnsomheten i framtiden.

Næringsministeren sier det er flere faktorer som sammen skaper krisen i treforedlingsnæringen. Det skjer et teknologiskifte i medieverdenen, der avispapir mer og mer må vike for digitale aviser. Samtidig er det et konjunkturspørsmål, der sviktende etterspørsel fører til mindre bruk av papp og papir til alle slags trykksaker og emballasje.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse