JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil unngå full EØS-strid

Et kompromiss om EØS-avtalen kan demme opp for den mest opprivende EØS-striden på LO-kongressen i mai.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Jeg frykter ikke noen EØS-debatt på LO-kongressen. Slike debatter har vi hatt under de siste kongressene også, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den første helgen i mai er det duket for LO-kongress, der det blant annet skal velges en stort sett helt ny ledelse. Men like mye spenning knyttes det til en rekke politiske og faglige saker, deriblant EØS-saken. Særlig rundt storforbundet Handel og Kontors landsmøte sist høst kunne det virke som om EØS-motstanderne i LO hadde vind i seilene. Men både statsminister Jens Stoltenberg (Ap), Ap-sekretær Raymond Johansen, samt Fellesforbundets leder Arve Bakke og Roar Flåthen selv, er blant dem som har kjørt hardt på at EØS-avtalen må stå fast.

– Les også: Gir åtte millioner til de rødgrønne

Nå har LO- og partitoppene håp om at et kompromissforslag om EØS skal stagge de mest ihuga motstanderne under kongressen. Frykten er nemlig at usikkerhet om EØS-avtalen skal koste dem velgere til høsten.

Kompromisset går blant annet ut på at EØS-avtalen står seg, men at handlingsrommet i avtalen må benyttes i sterkere grad. Reservasjonsretten må brukes hvis EU-direktivene innskrenker faglige rettigheter, heter det. EØS-reglene må også være i samsvar med såkalte ILO-konvensjoner, fra FNs organisasjon for arbeidslivet. I korte trekk er det et LO som blir tøffere og mer kritisk til EØS-avtalen og hvordan Norge håndterer den, men altså fortsatt sier ja til avtalen.

– Les også: Kompromiss om EØS

– Jeg mener vi har gode argumenter for at EØS-avtalen er en nyttig avtale, ikke minst for konkurranseutsatt næring, og for at vi skal ha fri tilgang til det europeiske markedet med både varer og tjenester. Men vi må hele tiden sikre at vi har selvråderett over velferdsordningene våre og arbeidslivspolitikken. Det mener jeg at vi har. Det har da også Høyesterett slått behørig fast. Det er et godt utgangspunkt for debatten, sier Flåthen til ANB.

– Men vi ønsker å skjerpe LOs holdning og politikk rundt EØS-avtalen, legger han til.

– Og dermed tror du at man unngår en opprivende debatt om EØS på kongressen?

– Alt som har med EU og EØS har det alltid vært debatt rundt, helt siden tidenes morgen. Noen er mot og noen er for. Dette skifter litt ut fra hvilken situasjon man er i. Nå er Europa i knestående, og det er lett å ta debatten ut fra hva som skjer der ute. Jeg skjønner den utryggheten, sier Flåthen, som likevel maner til ro rundt avtalen, riktignok med en tøffere linje overfor EU og norske politikere. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse