JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tajik ikke inhabil

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) er ikke inhabil når hun skal vurdere om partikollega Gunn Karin Gjul skal få jobben som filminstituttdirektør.

Det har Justisdepartementet slått fast, skriver Aftenposten. Lovavdelingen i departementet vurderte spørsmålet tirsdag. Det var Tajik selv som ba om å få vurdert sin habilitet.

– Når jeg vet at spørsmålet kan bli reist av andre, synes jeg det er like greit å få det sjekket ut selv. Det har jeg nå gjort, sier kulturministeren.

– Les også: Pengedryss til idretten

Gunn Karin Gjul (45) er blant 16 søkere til stillingen som direktør i Norsk filminstitutt (NFI). NFI ligger inn under Kulturdepartementet og er forvaltningsorgan for staten på filmområdet og rådgiver i filmpolitiske spørsmål.

Gjul er i dag leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Hun har gjort det klart at hun ikke tar gjenvalg etter å ha sittet på Stortinget i 20 år.

Tajik satt i Arbeiderpartiets stortingsgruppe sammen med Gjul fram til hun ble statsråd i fjor høst. Av brevet til Justisdepartementet går det fram av Gjul hadde en mentorrolle for Tajik i starten av hennes periode som stortingsrepresentant i 2009. I den sammenheng hadde de samtaler to til tre ganger.

– Les også: Tajik og Huitfeldt i trekantdrama

– De to deltar ikke i private sammenkomster hos hverandre. De har ikke felles nære venner som gjør at de møtes nevneverdig privat, går det fram av brevet.

Justisdepartementet konkluderer med at det ikke er noen nær personlig tilknytning mellom Gjul og Tajik som gjør at statsråden er inhabil etter forvaltningsloven.

– Det forhold at Gjul og Tajik er medlem av samme parti kan heller ikke lede til inhabilitet, heter det i avgjørelsen.

Justisdepartementet har også vurdert habiliteten til statssekretær Mina Gerhardsen (Ap). Hun er i visse tilfeller stedfortreder for statsråden, og har et spesielt oppfølgingsansvar for film- og mediefeltet i departementet. Heller ikke mellom Gjul og Gerhardsens foreligger det inhabilitet, konkluderer departementet.

Av de 16 søkere til jobben som NFI-direktør er 12 menn og seks kvinner. Styret i NFI skal gi sin innstilling til Kulturdepartementet før det tas en avgjørelse. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse