JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke lovfeste rett til lærlingplass

Kravet er vedtatt på LO-kongressen, Arbeiderpartiets og SVs landsmøte og støttes av flere ungdomsorganisasjoner, men ikke av mannen som utredet framtidas fagopplæring.

torgny@lo-media.no

Karlsen er forbundssekretær i Fellesforbundet, sentralstyremedlem i SV og ledet utvalget som for et år siden la fram utredningen «Fagopplæring for framtida» (NOU 2008: 18).

Kan ikke pålegge

– Karlsen-utvalget støttet ikke forslaget om å lovfeste lærlingplass? – Nei, vi hadde en mer realistisk tilnærming til forslaget. Det er ikke mulig å pålegge en privat håndverksbedrift å bli en lærlingbedrift hvis den ikke vil, sier Karlsen.

Han mener at det er nødvendig å gjennomføre alternative tiltak. Utvalget mente det var riktig med rett til 2 års praksisplass hvis en elev ikke får lærlingplass etter endt skolegang.

– Det blir ikke noe positivt læringsmiljø for en lærling i en bedrift som er tvunget til å ta inn lærlinger, forklarer Karlsen.

På samme måte som Sosialistisk Ungdom krever Karlsen-utvalget at det offentlige blir flinkere til å ta inn lærlinger.

LES OGSÅ: Krever lovfestet rett til lærlingplass

Utredning

På bakgrunn av Karlsen-utvalget la regjeringa ved kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell før sommeren fram «Utdanningslinja». I denne meldinga skriver Solhjell at «regjeringen vil vurdere om og eventuelt hvordan en rett til læreplass og/eller fireårig opplæring i skole kan gjennomføres».

Det innebærer at det foregår et utredningsarbeid om lovfestet rett til lærlingplass.

Annonse
Annonse