JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Au pair-ordningen i en tynn tråd

Au pair-ordningen henger i en tynn tråd, sa justisminister Grete Faremo (Ap) i spørretimen i Stortinget onsdag.

– Vi er mange som ser at au pair-ordningen har utviklet seg fra kulturutveksling til en ordning med mange og klare svakheter. Jeg er ikke fornøyd. Jeg må innrømme at for meg er dette en ordning som henger i en tynn tråd. Vi skal følge nøye med, sa Faremo.

– Les også: Åpner infosenter for au pairer

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viste til at flere filippinske au pairer den siste tiden har stått fram i mediene med historier om å ha blitt grovt utnyttet.

– Sånn som jeg ser det, faller deler av sakene og tvangsarbeidet som ble avdekket, inn under straffelovens bestemmelser om menneskehandel. Er statsråden enig i at en del av tilfellene faktisk er en del av det moderne slaveriet? spurte han.

– Er det menneskehandel, skal det slås hardt ned på, repliserte justis- og beredskapsministeren.

Karanteneforslag

Faremo viste også til at regjeringen tirsdag varslet at det kommer et lovforslag til Stortinget før sommeren om å innføre en karanteneordning for vertsfamilier som misbruker au pair-ordningen.

– Er misbruket grovt, skal karantenen være svært lang, sa statsråden.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sa til NTB tirsdag at tiltakene skal evalueres om et års tid.

– Om vi fortsatt finner omfattende sosial dumping, må vi vurdere om vi i det hele tatt skal ha au pair-ordningen, sa han.

Svartelister

I mellomtiden har den filippinske ambassaden innført sine egne tiltak i påvente av tilsyn i regi av norske myndigheter.

Konsul Lenna Eilleen C. De Dios-Sison ved ambassaden sier til NRK at de har laget svartelister over familier som utnytter au pairer.

– Dersom au pairen skriver en formell klage, kan ambassaden sette familien opp på en liste og dermed sørge for at den samme familien ikke får godkjent en ny au pair-kontrakt gjennom ambassaden, sier hun.

Hans Frode Kielland Asmyhr fra Frp advarte i spørretimen onsdag mot å henge ut alle som deltar i utvekslingsordninger, mens Faremo holdt fast på at dersom ordningen har utviklet seg til å åpne for misbruk, så må hele ordningen revurderes. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse