JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet stiger for menn

Sykefraværet øker mer for menn enn for kvinner. Og økningen er kraftigst innen bygg og anlegg.

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå og Nav viser at sykefraværet fortsatt er høyest blant kvinner, men at den største økningen nå skjer blant mennene.

Fra andre kvartal 2008 til andre kvartal i år har sykefraværet for menn økt fra 5,2 til 5,7 prosent, mens den tilsvarende økningen for kvinner var 8,7 til 8,8 prosent. Det betyr at sykefraværet i andre kvartal var på 7,1 prosent totalt sett, opp fra 6,8 prosent året før.

Legemeldt fravær opp

Det er spesielt det legemeldte sykefraværet som trekker tallene oppover, mens det egenmeldte fraværet holder seg stabilt.

Ifølge Nav er det legemeldte sykefraværet tilbake på samme nivå som da avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA) ble inngått i 2001. Ett av målene i IA-avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent.

Byggebransjen

Innen bygg og anlegg er økningen i det legemeldte fraværet spesielt stor med en vekst på hele 18,7 prosent. Statistikken viser også at det særlig er menn i alderen 40-49 år som er mer borte fra jobben enn før.

For kvinner var økningen sterkest i aldergruppen 30-34 år med en vekst på 5,9 prosent.

Usikkerhet rundt omstillinger

– Den kraftige økningen i bygg og anlegg må sees i sammenheng med at det ved starten av en nedgangkonjunktur kan være en større grad av usikkerhet knyttet til omstillinger, noe som kan føre til økt sykefravær, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding fra Nav.

Innenfor offentlig administrasjon og helse- og sosialtjenester er sykefraværet omtrent uendret. Tallene viser også at veksten er kommet i privat sektor, mens sykefraværet i statlig sektor har gått ned. I kommunal sektor har fraværet vært stabilt.

Psykiske lidelser

Stadig flere sykemeldes på grunn av psykiske lidelser. Andelen var i 2. kvartal oppe i 15,3 prosent mot 13,7 prosent ett år tidligere.

Sykefraværet økte i alle fylker, men svært lite i Finnmark og Nordland. I Vest-Agder var veksten sterkest, med 10,3 prosent. Deretter følger Nord-Trøndelag med en vekst på 9,1 prosent.

Sykefraværet er fortsatt høyest i Finnmark (9 prosent) og lavest i Rogaland (5,8 prosent).

Annonse
Annonse