JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Overstyrt og underledet

Halvparten av de statsansatte opplever at kravene til rapportering går ut over kvaliteten på jobben de skal gjøre.

helge.birkelund@anb.no

Dette står i grell kontrast til tilsvarende tall i privat sektor, hvor mer enn 70 prosent av arbeidstakerne aldri har opplevd at rapporteringskravene går ut over kvaliteten.

To av tre statsansatte mener at staten er overstyrt og underledet, ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har gjort for Akademikerne Stat.

14 prosent svarer at de mange ganger har opplevd at krav til rapportering i jobben har gått utover det de mener er forsvarlig kvalitet på sine oppgaver. 19 prosent sier noen ganger, og seks prosent sier én gang

– Les også: Økt fravær bekymrer

– Denne undersøkelsen bekrefter det vi lenge har sagt. Frykten for å gjøre feil er større enn fokuset på å skape gode tjenester for innbyggerne. Vi trenger en reform for å etablere et tydeligere skille mellom hva som er politikk og hva som er forvaltningsoppgaver i staten, sier Rikke Ringsrød fra Akademikerne Stat til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– De statlige virksomhetene må få mer ansvar til å skape gode innbyggertjenester, men også bedre muligheter til å klare dette. Da er endringer i det statlige lønns- og forhandlingssystemet det viktigste. I dag kan en virksomhetsleder ha ansvar for et budsjett på flere titall milliarder, men har knapt muligheter til å tilby et lønnstrinn mer i lønn for å få tak i de rette medarbeiderne. Slik kan det ikke fortsette, hvis vi vil ha en god offentlig sektor, mener Rikke Ringsrød.

– Les også: Til angrep på arbeidsgivere

Undersøkelsen bekrefter at det er viktig å snu steiner for å gjøre organisasjonene mer effektive. Hovedtillitsvalgt for Akademikerne Stat ved Universitetet i Oslo, Christer Wiik Aram, mener det er viktig å tenke nytt, for å utnytte ressursene på en annen måte. Prosjektet «Handlingsrom» skal bidra til det.

– Hovedmålet er å sikre at en større andel av midlene går til primærvirksomheten, som er forskning og undervisning. Da må man blant annet unngå å gjøre ting dobbelt. Vi har kommet et stykke på vei, blant annet i forhold til IT-system og bilagslønn. Men foreløpig er vi bare midt oppe i en prosess, sier Aram til ANB.

50 millioner kroner er kuttet i sentraladministrasjonen ved Universitetet i Oslo, for å sørge for at mer av pengene går til forskning og undervisning. Det legger press på organisasjonen. Jeg mener man på den måten begynner i feil ende.

– Det hadde vært bedre å prøve å måle effekten først, før man kutter, mener Aram. (ANB)

Annonse
Annonse