JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1. mai, en fridag uten betydning?

Mange, eller kanskje de aller fleste bruker denne dagen som fridag. Drar på hytta, pusser båten, vasker huset eller rett og slett bare slapper av.

Og det er vel fortjent! For renholderen som sliter med å nå alle sine arbeidsoppgaver før dagen er omme, men som likevel de fleste virksomheter er avhengige av. Vekteren som tross mange negative kommentarer fortsatt beholder smilet og yter service. For anleggsarbeideren som bygger veier, broer og tuneller slik at bygg og store veiprosjekter kan bli realiserte. For ikke å glemme gruvearbeiderne som nesten ikke ser lys på en hel dag. Kanskje ikke dagslys i det hele tatt i løpet av vinterhalvåret, men henter ut mineraler som vi alle bruker hver eneste dag uten å tenke over det.

Videre kunne jeg fortsatt i det uendelige for våre dyktige helsearbeidere, servicenæringen, primærnæringen og de som ellers bygger landet i form av våre naturressurser og byggverk som gjør Norge til det vi er i dag!

Disse trenger all den honnør de kan få! Det er arbeidernes fest- og fri dag! Men hvorfor?

Det var og er fortsatt en kamp for at disse arbeiderne skal få lønn- og arbeidsvilkår som fortjent. Ikke minst opprettholde det vi allerede har fått. Hvert tariffoppgjør er det en kamp for å sikre kjøpe- kraften for arbeidstakerne. Ikke nok med det. Det kommer også motforslag fra enkelte arbeidsgivere om reduksjon av lønns- og arbeidsvilkår. Samtidig ser vi lederlønninger galoppere oppover i samme takt som ledere roper «moderasjon», «moderasjon» til vanlige arbeidstakere.

Men det er ikke bare enkelte arbeidsgivere som motarbeider. Det finnes også klare motstandere i det politiske landskap. De som vil fjerne fridagen, redusere arbeidstakeres opparbeidede vern i arbeidsmiljøloven og ta makt fra fagforeningene som historisk har tatt kampen for arbeiderne i alle år. Det er ikke uten grunn at Norge går bra i dag. Det er fordi noen har kjempet for mer likhet, solidaritet, arbeidsplasser, mer rettferdighet og ikke minst innflytelse for vanlige arbeidsfolk. Det er det 1.mai handler om, å hedre vår historie. En suksessrik historie om hvordan landet Norge gikk fra et av Europas fattigste til et av de rikeste, og det var før en eneste oljedråpe var pumpet opp! Det handler om arbeiderbevegelsens standhaftige tru på at et samfunn kun kan vokse når vi løfter i lag og i flokk, der alle er med!

Så min oppfordring til deg som arbeider og som vil gi en ære til arbeidernes kamp for rettferdighet. Om du ikke møter opp i 1.mai tog eller 1.mai arrangement; tenk i hvert fall en ekstra gang over den fantastiske jobben våre arbeidere gjør for å utvikle samfunnet. Ikke bare det stykke arbeid som blir gjort for arbeidsgiver. Men også den faglige kampen som arbeidere har tatt via harde forhandlinger og politisk håndverk!

Annonse

Flere saker

Annonse