JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjenvalgt som KrF-leder

Knut Arild Hareide ble lørdag gjenvalgt som leder for Kristelig Folkeparti. Han får med seg de samme to nestlederne i to nye år.

Hele ledertrioen i KrF ble gjenvalgt ved akklamasjon, hylende jubel og ikke så rent lite ståhei på landsmøtet i Trondheim lørdag formiddag. Verken Hareide, første nestleder Dagrun Eriksen eller andre nestleder Bjørg Tysdal Moe hadde motkandidater.

Alle som en måtte klatre opp på stolene sine for å veive med blomsterbuketter og motta landsmøtesalens hyllest.

- Jeg gleder meg utrolig til de månedene vi har foran oss. Vi er bedre forberedt og i bedre stand til å gjøre et godt valg nå enn hva vi var foran dette landsmøtet, sa Hareide i en kort takketale.

- Jeg føler at jeg har et sterkere mandat nå enn da jeg overtok partiet for to år siden, sier Hareide til NTB.

- Sterkere mandat

Han tok over for Dagfinn Høybråten for to år siden etter en turbulent og vanskelig periode for partiet, med personkonflikter, stadig dårligere valgresultater og tydeligere rivninger mellom de konservative og liberale delene av partiet. I valget på landsmøtet i 2011 lå det en erkjennelse i brede lag av at partiet trengte fornyelse og modernisering.

Den unisone oppslutningen om Hareides lederskap nå, blir tolket som et uttrykk for at partiorganisasjonen stiller seg samlet bak og er fornøyd med hans strategi- og fornyelsesprosjekt.

Siden landsmøtet i 2011 har KrF vedtatt en ny politisk strategi, for første gang åpnet for formelt samarbeid med Fremskrittspartiet og ikke minst har Hareide ledet partiet gjennom prosessen som sent fredag kveld endte med at et stort flertall stemte for å fjerne kravet om at KrFs tillitsvalgte må bekjenne seg til den kristne tro.

Krevende diskusjoner

Hareide vektlegger det han kaller «krevende diskusjoner», hvor han selv har forsøkt å manøvrere mellom forskjellige partifraksjoner. Nestleder Dagrun Eriksen har som leder for strategiutvalget, vært lynavleder for mishaget fra spesielt konservative deler av partiet. Det kan ha kostet henne stortingsplassen.

- Både motstandere og tilhengere har vært enige om at diskusjonene rundt bekjennelsesparagrafen og hvor vi skal søke samarbeid har vært krevende. Men nå opplever jeg at vi er enige og står samlet videre, sier Hareide.

Ingen av de to nestlederne er nominert til Stortinget ved valget denne høsten. Hareide er selv usikker på om han vil ta en statsrådsjobb hvis det blir aktuelt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse