JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjener på samarbeid

Kommunalt samarbeid både øker kvaliteten på tjenestene – og lønner seg.

helge.birkelund@anb.no

Det er konklusjonen i en forskningsrapport som kommunal- og regionaldepartementet har fått fra til sammen åtte forskere i IRIS, Nordlandsforskning, Høgskolen i Oslo og Uni Rokkan.

– Dette viser at interkommunalt samarbeid gir kommunene nødvendig fleksibilitet til å kunne organisere tjenester og oppgaver i tråd med lokale forhold. Det øker kvaliteten på tjenesten, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samarbeid er lønnsomt både for store og små kommuner. Og store kommuner samarbeider mer enn små, viser rapporten.

– Les også: Kritiserer barnevernet

Sp-statsråden mener rapporten er relevant for debatten om kommunesammenslåing.

– Tilhengerne av kommunesammenslåing mener at små kommuner må samarbeide med andre for å løse enkelte oppgaver, og mener dette er et problem. Rapporten dokumenterer at store kommuner faktisk samarbeider mer enn de små, fastslår Navarsete.

Analysen viser at det finnes rundt 850 formaliserte interkommunale samarbeid i Norge. Hver kommune deltar i gjennomsnitt i elleve samarbeid med andre kommuner. De største kommune deltar i flere, i gjennomsnitt 15.

Samlet sett har forskerne kalkulert det økonomiske omfanget av interkommunalt samarbeid til 10 prosent av kommunenes driftsutgifter.

Det er registrert mest samarbeid innenfor teknisk sektor som energi, vannforsyning, avløp, renovasjon, avfallshåndtering, brannvern og bompengeselskap. De store kommunene, med over 20.000 innbyggere, deltar i flest samarbeid om samferdsel, næringsutvikling, havn og kulturhus/kino. De minste kommunene, med under 1.500 innbyggere samarbeider mest om barnevern, men også om legevakt.

– Les også: Kommuner forsømmer barn

Forskningsarbeidet har pågått siden sommeren 2011, og inneholder en omfattende kartlegging og analyse av konsekvenser av interkommunalt samarbeid i norske kommuner. Om samarbeide gir positive virkninger for kommunene både når det gjelder økonomi og tjenestekvalitet, gir det noen utfordringer når det gjelder styring og kontroll. Men rapporten viser at det ikke er grunnlag for å hevde at interkommunalt samarbeid er av et slikt omfang at det bidrar til uthuling og forvitring av kommunene. Mange typer interkommunale samarbeid mellom de samme kommunene bidrar til at det er etablert funksjonelle interkommunale styringsnivå i mange geografisk områder.

Halvparten

En undersøkelse utført av NorgesBarometeret for Avisenes Nyhetsbyrå, viser at rundt halvparten av norske kommuner ønsker å slå seg sammen med en eller flere nabokommuner. Kommuner styrt av Senterpartiet og bygdelister er mest mot sammenslåing, mens kommuner styrt av borgerlige er betydelig mer positive. Kommuner i Oppland og Vestfold er mest for – mens kommuner i Rogaland og Buskerud er mest negative.

Et interessant funn ved denne undersøkelsen, er at rådmenn er betydelig mer positive til kommunesammenslåing enn ordførerne. Mens bare 36 prosent av landets ordførere sier ja til ekteskap mellom kommuner, sier 62 prosent av landets rådmenn ja til sammenslåing. (ANB).

Annonse
Annonse