JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i statsoppgjøret

Statsråd Rigmor Aasrud og LO-Stats leder Tone Rønoldtangen kommer smilende ut av forhandlingsrommet rett over klokka syv. Partene i Statsoppgjøret er enige.

morten.hansen@lomedia.no

kristian.brustad@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

I fjor endte statsoppgjøret i streik. I år ble partene enige før fristen. Tirsdag kveld skrev LO Stat, Unio, YS og Akademikerne under forhandlingsprotokollen med Fornyings,- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud og peronaldirektør i staten, Merethe Foss Liverud.

Likelønn

Det gleder statsråd Rigmor Aasrud, øverste ansvarlig for lønnsoppgjøret i staten.

– Det er bra vi kom til enighet uten å måtte gå til mekling. Lønnsforhandlinger handler alltid om å ta og gi. Partene har tatt ansvar, og forhandlet innenfor de prosedyrene og rammene et lønnsoppgjør bør følge, sier en fornøyd Aasrud.

Selv har hun ikke sittet mye ved forhandlingsbordet. Den jobben har personaldirektør i staten, Merethe Foss Liverud, stått for.

– Men jeg har blitt orientert hele veien, forteller Aasrud.

Statsråden mener lønnsoppgjøret i staten har en god profil, og samtidig holder seg innenfor ansvarlige rammer.

– Jeg er spesielt fornøyd med likelønnsprofilen, sier Aasrud.

Lønnsvekst til alle

Det er også LO Stats leder Tone Rønoldtangen. Hun har ledet forhandlingene på vegne av 44.000 LO-medlemmer i staten.

– Det er veldig bra vi kom til enighet uten å måtte gå til mekling. Selv om vi allerede før forhandlingene var innstilt på å være nøkterne og ansvarlige, er jeg fornøyd med profilen på oppgjøret, sier Rønoldtangen rett etter at protokollen er skrevet under tirsdag kveld.

Ansvarlige krav til tross. Alle statsansatte får reallønnsvekst.

– Vi er fornøyd med et resultat som sikrer reallønnsvekst for alle våre medlemmer, sier Rønoldtangen

Alle får et generelt tillegg, dels kronetillegg, dels prosenttillegg. Rammen er på 3,5 prosent. De med lav lønn får et tillegg på 4200 kroner, mens alle over lønnstrinn 52 får en prosentøkning på om lag 1,1 prosent.

– Kan leve med dette

Leder John Leirvaag i NTL mener dette resultatet oppfyller det som var LOs krav, nemlig å sikre kjøpekraftsforbedring for alle statsansatte.

– Dette er et resultat vi kan leve med. Vi fikk alt sammen som et generelt tillegg på lønnstabellen, og unngikk avsetninger til lokale forhandlinger. Med en ramme på 3,5 prosent må vi si det er et oppgjør å leve med.

Han mener tillegene som ble gitt i fjor, ettervirkningene av disse samt årets tillegg sikrer alle kjøpekraftsforbedring.

– Jeg er veldig glad vi fikk en forhandlingsløsning, som også er i godt samsvar med kravet vi gikk inn i oppgjøret med, sier han.

Leirvaag er likevel litt skeptisk til at det i protokollen åpnes for at det kan holdes lokale forhandlinger dersom arbeidsgiver mener det er grunnlag for dette.

– Dette er i så fall penger virksomheten må finne penger til selv. Men jeg er ikke spesielt glad for den, for jeg frykter litt at det kan motvirke profilen vi fikk i det sentrale oppgjøret, sier han.

Ikke lokal pott

Norsk Jernbaneforbunds forbundsleder, Kjell Atle Brunborg, mener forbundets krav om økt kjøpekraft for alle grupper er innfridd.

– Både størrelsen på rammen og kronetilleggene ble som forventet. Vi har også fått innfridd ønskene våre når det gjelder innretningen: alle tillegg på tabell og ingen lokale forhandlinger, sier Brunborg.

Godt forhandlingsklima

Forbundsleder i Norsk Fengsel- og friomsorgsforbunds, Geir Bjørkli, mener oppgjøret er gjennomført på en god måte.

– Vi er godt fornøyd med tillegget og innretningen på oppgjøret – og komfortabel med at det ikke ble lokale forhandlinger, sier Bjørkli.

Han mener alle partene hadde et sterkt ønske om å unngå riksmeklerens kontor.

- Det lå an til at vi skulle komme til enighet i forhandlingene. Det viser at man har lært noe av forrige lønnsoppgjør, hvor kommunikasjonen var dårlig. Denne gangen har det vært reelle drøftinger og god kommunikasjon, sier Bjørkli.

Annonse
Annonse