JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skeptisk til eldreminister

Høyre-leder Erna Solberg er ikke overbevist om at Norge trenger en egen eldreminister.

Det er KrF-leder Knut Arild Hareide som har foreslått en slik ministerpost.

Høyrelederen understreker at hun uansett ikke vil ha flere enn de 20 statsrådene som utgjør dagens rødgrønne regjering om det blir et maktskifte til høsten.

– Les også: Skapte røre på KrF-landsmøtet

Mandag slo Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie an en optimistisk tone, både for landsmøtet til helgen og stortingsvalget i september.

Solberg mente at Høyre, med dagens stabilt høye oppslutning på rundt 30 prosent, høster fruktene av en fornyingsprosess som ble startet etter det elendige valgresultatet på 14,1 prosent i 2005.

– Vi satte menneskene foran systemene. Høyre er kommet tilbake med ny politikk på sentrale områder som omsorg og helse, skole og utdanning og vei og bane. Jeg er uenig i at Høyre har beveget seg mot sentrum, slik jeg ser mange skriver, sa Solberg.

Hun mener det er stor forskjell mellom dagens regjeringspartier og den politikken Høyre vil føre på områder som landbruk, samferdsel, maritim næring og bistand- og handelspolitikk.

– Les også: Fikk landsmøtet mot seg

Partilederen var svært tilbakeholden med å kommentere det uføret som Høyres samferdselspolitiker Øyvind Halleraker er kommet i. Han er for tiden sykmeldt etter avsløringer om uryddige og vel tette forhold til bompengenæringen og har midlertidig trukket seg som samferdselspolitisk talsmann for Høyre.

– Det er for tidlig å gjøre seg til dommer i denne saken. Jeg avventer Hallerakers egen redegjørelse før jeg sier noe mer, sa Solberg.

Hun avviste avisoppslag om at hun ikke ryddet opp i denne saken internt da Bergensavisen i mars skrev om at Hallerakers kone har næringsinteresser i seks bomselskaper. Kona skal også ha nevnt ektemannens posisjon som stortingsrepresentant for å vinne en anbudskonkurranse.

– Vi reagerte ut fra det vi visste da, og så ba vi Halleraker rydde opp. Det at han er stortingsrepresentant er ikke noe som kan brukes som konkurransefremmende i et privat anbud, sa Solberg.

Senere har VG avslørt at Halleraker er visepresident i den europeiske alliansen av bompengeselskaper og at han får en større årlig godtgjørelse. Dette er ikke oppgitt i Stortingets register over de folkevalgtes verv og økonomiske interesser.

Tigging

Solberg mener at Høyre har et avklart forhold til tigging. Landsmøtet i fjor vedtok et forslag fra stortingsrepresentantene Michael Tetzschner og André Oktay Dahl om å forby gatetiggingen som er synlig i nær sagt alle større norske byer. Forbudet ble presentert som et ledd i kampen mot organisert utenlandsk kriminalitet.

Men det ble vedtatt mot partiledelsens ønske. Solberg respekterer beslutningen og tror ikke at saken kommer opp på nytt, selv om det er tiltakende uro rundt tiggerproblematikken, både innen politiet og i Oslos politiske ledelse.

– Vi åpner for at politiet kan innføre soner der forbundet skal håndheves, men dette må avklares i kommunene. Det vi vedtok i fjor, står fortsatt ved lag. Metodene får vi komme tilbake til, sier Solberg.

Bent Høie har ledet programkomiteen og viser til dissenser, og følgelig spennende avstemninger, i flere saker: karakterer i grunnskolen, nynorskens framtid, eggdonasjon, selvbestemt abort, bevæpning av politiet, vigsling av homofile og verneplikt for kvinner.

Til tross for dette mente han at Høyre er et parti «i harmoni med seg selv».

Første nestleder Jan Tore Sanner avsannet ryktene om at partiet er kommet for tidlig i form.

– Vi ligger stabilt på rundt 30 prosent i oppslutning. Det betyr at Høyre nyter stor tillit blant velgerne og at Aps skremmebilder ikke virker. Men vi vet hvordan det kan svinge. Alle i ledelsen har opplevd målinger på 10-tallet, men også nesten 40 prosent, så vi forskutterer ingen seier, sier Sanner. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse