JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil endre egenandelene

Høyre vil ha en full gjennomgang av egenandelstrukturen i helsesektoren, og se alle ordningene under ett.

helge.birkelund@anb.no

Bent Høie er Høyres favoritt til å bli helseminister. Han har også ledet arbeidet med partiprogrammet foran landsmøtet som åpner på Gardermoen fredag.

I programutkastet står det at Høyre vil endre egenandelen slik at mennesker med store helseutgifter og dårlig økonomi blir skjermet. Samtidig ønsker partiet en bedre sammenheng mellom prioritering og målet om sammenhengende helsetjenester i egenandelsystemet.

Bent Høie vil ikke være med på at det automatisk betyr dyrere legetjenester, men at folk med god inntekt og lave helseutgifter kan få høyere egenandeler.

Undergraver målet

– Slik egenandelsystemet er i dag, underbygger ikke strukturen den politiske målsetningen. Verken i spørsmålet om å skjerme de med de største utgiftene og dårlig inntekt, eller i forhold til en bedre samhandling mellom ulike helsenivå. Dagens struktur er et sammensurium der det er behov for å se med friske øyne på helheten. For lavt prioriterte helsetjenester er høyere egenandel en bedre måte å prioritere på, enn gjennom en uendelig lang kø. Det skaper et todelt helsevesen, sier Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hensikten med å endre egenandelstrukturen er ikke å gi mer penger i kassa, men å få en struktur som bygger opp under de tre hovedutfordringene i dagens helsevesen. Han peker på et solidarisk helsevesen, bedre samhandling mellom helsenivåene og tydelig prioritering som hovedmål i den borgerlige helsepolitkkken.

– Dagens egenandelstruktur bygger ikke opp under noen av de tre punktene, mener Høie.

Problemet er at dagens egenandeler er etablert hver for seg, uten at det tar hensyn til samlede utgifter for ulike pasienter og ulikheten mellom nivåene.

Tannhelse

Høyres programutkast vil øke støtten til tannbehandling for personer med store tannutgifter og dårlig økonomi. Bent Høie akter ikke å gå inn for en generell skjerming av tannhelse.

– Hvis vi skal bruke fire til seks milliarder kroner mer på helse, skal de ikke gå til tannhelse for de som har en god økonomi. Det regjeringen gjør i dag, er å smøre småpenger utover uten at det hjelper noe som helst. Da vil jeg heller bruke penger på de med høye utgifter som i dag ikke benytter seg av tannlegeordningen fordi de ikke har muligheten til det.

Høyre vil styrke allmenntjenesten i kommunene og stimulere til at flere helsetilbud samlokaliseres i lokale helsehus der fastlegene utgjør kjernen.

– Å styrke primærtjenesten vil gi pasientene et bedre tilbud med mindre reiseavstand, økt kvalitet på behandling og sikkerhet for at ressursene blir brukt tidlig for å forebygge en forverring av sykdomsutgiftene, mener Bent Høie.

Høyre vil legge ned de regionale helseforetakene og erstatte dem med en bedre nasjonal styring av helsepolitikken, samtidig som sykehusene får større frihet og ansvar innenfor rammene av en nasjonal helse- og sykehusplan. (ANB)

Annonse
Annonse