JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gir Ryanair skatterett

Ryanair-sjef Michael O'Leary hevder at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) gir ham rett i at deres mannskap på Rygge kun skal betale skatt til Irland. - Feil, sier Johnsen.

– Dette beviser at jeg har rett, sa O'Leary da han tirsdag kom til Oslo for å fortelle om nye vinterruter fra Rygge og Torp.

Deretter viste han raskt fram innledningen av brevet som finansminister Johnsen sendte Ryanair i forrige uke.

Klippet sitat

– Som dere ser, er Johnsen enig i at våre mannskaper skal betale skatt til Irland, fortsatte O'Leary, uten å vise fram siste setning i avsnittet der det står: «Dette er riktig nok ikke hele det juridiske bildet».

Heller ikke fortsettelsen av brevet viste O'Leary fram.

Der skriver Johnsen at skatteplikten til Norge ikke oppheves selv om Irland skattlegger personell på irske fly i internasjonal trafikk.

Derimot skal Norge gi skattefradrag for den skatt som er betalt til Irland, ifølge norske myndigheters tolking av skatteavtalen mellom de to landene.

«Hvilken krangel?»

Finansminister Johnsen ble ikke overbevist over O'Learys argumenter, og uttalte til NTB tirsdag ettermiddag at O'Leary tar feil når han hevder at Ryanairs ansatte som bor i Norge kun skal skatte til Irland.

Tidligere på dagen avviste O'Leary at det er noen skattesak å snakke om, langt mindre noen skattekrangel. Det er ikke noen uenighet, og har heller aldri vært det, hevdet han.

– Skattenivået er nemlig høyere i Irland enn i Norge. Derfor faller skatten til Norge bort, sa han.

– Du sier det ikke er noen uenighet. Hvor i Johnsens brev finner du grunnlag for ditt standpunkt?

– Det finner jeg i første avsnitt.

– Og finansminister Johnsen vil være enig med deg?

– Les brevet! Hør her, jeg skal rekke et fly, jeg har ikke tid til å sitte her mer nå. Brevet kan ikke være klarere. Les det!

Kvinner og øl

Sier O'Leary - som likevel blir sittende når temaet skifter og NTB spør hva han vil si til Bjørn Kjos dersom Norwegian etablerer sin langdistansevirksomhet i Irland.

– Da sier jeg velkommen!

– Hvorfor tror du Kjos ønsker å etablere seg i Irland?

– Fordi vi har et vakkert land, flotte kvinner og deilig øl. Hva mer kan du ønske?

– Ingen andre grunner?

– Det kan være skattemessige grunner. Men for å få lav selskapsskatt må han flytte hele selskapet og seg selv til Irland også. Det har han nok ikke tenkt på.

Søksmål

Ryanair-sjefen brukte store deler av pressekonferansen og intervjuet med NTB til å kritisere YS-forbundet Parat, som bistår den tidligere flyvertinnen Alessandra Cocca som saksøker Ryanair for usaklig oppsigelse.

Han gjentok argumentene fra et tidligere intervju med NTB og fra pressekonferansen på Rygge få dager etter at søksmålet ble kjent. Kort oppsummert mener han at det er frivillig å jobbe i Ryanair, og derfor er alle påstander om slavekontrakter falske og grunnløse.

Ryanair skal om få dager møte i en lavere domstol i Frankrike etter at myndighetene har krevd inn skatt for selskapets personale i Marseille. Selskapet står også overfor et skattekrav i Italia.

– Det er 27 land i EU. Reglene er klare. Det er ikke noe nytt at vi blir anklaget av fagforeninger som lyver. Fagforeninger lyver hele tiden. Vi følger loven og reglene. Derfor har vi heller ikke noe imot å møte i retten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse