JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere resultat for Statoil

Lavere produksjon og lavere priser er årsakene når Statoils resultat før skatt i år faller dramatisk.

Statoil fikk et resultat før skatt på 32,2 milliarder kroner i første kvartal, en nedgang fra 57,4 milliarder i første kvartal 2012.

– Det er betydelig lavere enn i fjor, men dette var ventet, forsikrer konsernsjef Helge Lund på torsdagens pressekonferanse.

Ifølge dn.no var forventet resultat før skatt 47,1 milliarder kroner.

– Våre økonomiske resultater er påvirket av lavere produksjon og reduserte priser, men vi fortsetter å levere god industriell fremgang i henhold til plan, sier Lund.

Det er særlig driftsavbruddene på Snøhvit, Troll og Peregrino som trekker ned produksjonen i perioden. Disse feltene er nå i ferd med å gjenoppta produksjonen, som gradvis skal trappes opp til normalt nivå.

– Les også: Finner olje på gamle felt

Angående svingninger i prisene på gass og olje sa konsernsjefen at selskapet tar sine beslutninger basert på langsiktige beregninger heller enn kortsiktige variasjoner.

– Vi gjør ingen endringer i retningslinjene for 2013, understreker Lund.

Det er planlagt en rekke driftsstanser på grunn av vedlikehold i år, noe som reduserer daglig produksjon med opptil 100.000 fat. Det innebærer at selskapet fortsatt venter at produksjonen vil bli lavere i år enn i fjor, men holder fast på det noe mer langsiktige vekstmålet.

– Vi er i rute for å levere en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst på 2 til 3 prosent fra 2012 til 2016, og en produksjon på over 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2020, sier Lund.

– Les også: Ny avtale i Aserbajdsjan

Den samlede produksjonen i første kvartal falt med 9 prosent. Statoil produserer omkring 2 millioner fat oljeekvivalenter per dag nå, hvorav 1,3 millioner kommer fra den norske virksomheten. Til tross for produksjonsfall totalt, vokser produksjonen utenfor Norge.

– Den internasjonale produksjonen var rekordhøy, med en økning på 6 prosent, hovedsakelig som følge av oppstart av og produksjonsøkning på ulike felt, forklarer Lund.

Totalt tolv letebrønner ble fullført i løpet av første kvartal, seks på norsk sokkel og seks i utlandet. Det ble bekreftet funn i fire av de norske brønnene, samt to i Tanzania og én i Mexicogolfen.

Verdier i Gullfaks

Lund trekker spesielt fram potensialet i det ene afrikanske funnet, og i tillegg til et på norsk sokkel:

– Vi opplevde noe jeg ikke trodde var mulig lenger, nemlig å få et nytt funn på Gullfaks. Det er betydelig usikkerhet knyttet til anslaget på omkring 40-100 millioner fat olje, men vi mener det er potensial for videre utvikling her. Dette funnet kan være av betydelig verdi, i og med at det er i et område med omfattende infrastruktur allerede, sier Lund,

Under overskriften «Viktige hendelser siden fjerde kvartal» nevnes terrorangrepet på anlegget i In Aménas i Algerie i januar. Fem av selskapets norske ansatte på anlegget ble drept i angrepet. Statoil opplyser at to av de tre produksjonslinjene ved anlegget er i drift.

– Vi kan ikke i dag si når vi er tilbake til normalen ved anleggene i Algerie, sier Lund. (ANB-NTB)

Nøkkeltall fra Statoil ASAs resultat for 1. kvartal 2013. (Tall for 1. kvartal 2012 i parentes):

Driftsinntekter: 161,7 milliarder kroner (195,4 milliarder kroner)

Driftsresultat: 38,0 milliarder kroner (57,9 milliarder kroner)

Resultat før skatt: 32,2 milliarder kroner (57,4 milliarder kroner)

Annonse
Annonse

Nøkkeltall fra Statoil ASAs resultat for 1. kvartal 2013. (Tall for 1. kvartal 2012 i parentes):

Driftsinntekter: 161,7 milliarder kroner (195,4 milliarder kroner)

Driftsresultat: 38,0 milliarder kroner (57,9 milliarder kroner)

Resultat før skatt: 32,2 milliarder kroner (57,4 milliarder kroner)