JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hele Frp mot bompenger

Bård Hoksrud har markert seg som en ihuga motstander av bompenger, men står på langt nær alene i partiet. Hva mener du om bompenger?

helge.birkelund@anb.no

En undersøkelse utført av NorgesBarometeret for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) viser at Fremskrittspartiets lokalpolitikere er fullt på linje med partiets samferdselspolitiske talsmann.

Hele 98 prosent av partiets lokalpolitikere mener bompenger ikke skal benyttes i en større grad enn i dag for å fremskynde samferdselsprosjekter. Bare to prosent har svart ja på spørsmålet.

– Les også: Mot bom – for brikke

– Lojaliteten er stor blant våre folkevalgte. Det er veldig gledelig at de er enig i vår politikk på dette feltet, sier Bård Hoksrud til ANB.

– Det er fullt mulig å bruke mer statlige midler både til veiprosjekter og utbygging av jernbane. Norske bilister betaler tre ganger så mye i forhold til hva de får tilbake i form av samferdselsprosjekt, sier Hoksrud.

Han benytter enhver anledning til å snakke om temaet, og mener bompenger kan sidestilles som en skatt.

– Dagens bompengeordning gjør at staten presser fylker og kommuner til å pålegge bilistene å betale bompenger. Gjør de ikke det, får de ingen vei, mener Hoksrud.

– Les også: Betalte for annen bilist i tre år

Undersøkelsen blant landets folkevalgte viser et knapt flertall for at bompenger ikke skal brukes i en større grad enn i dag for å fremskynde samferdselsprosjekter.

Det er flertall blant politikerne fra de rødgrønne partiene for å benytte bompenger i større grad, mens det er flertall mot i samtlige av de borgerlige partiene.

Motstanden mot økt bruk av bompenger er størst i Midt-Norge, og minst på Vestlandet.

Fylkesvis er det Finnmark som skiller seg ut. 81 prosent av lokalpolitikerne i det nordligste fylket er mot økt bruk av bompenger.

Mest delt i spørsmålet er Venstre og Senterpartiets lokalpolitikere. 50 prosent har svart ja til økt bompengebruk, mens 47 prosent er enige med Frp.

61 prosent av Høyres lokalpolitikere har svart nei på spørsmålet.

– Les også: Bompenger på konto

Et flertall av landets politikere mener, ifølge den samme undersøkelsen, at bompenger ikke bør benyttes til utbygging av kollektivtransport. Bare 36 prosent har svart ja på dette spørsmålet.

Også her skiller Fremskrittspartiet seg ut. 97 prosent av partiets lokalpolitikere mener bompenger ikke skal benyttes til utbygging av kollektivtransport. SV representanter ytterpunktet. 83 prosent av lokalpolitikerne til SV mener det er riktig å bruke bompenger til å finansiere kollektivtransporten. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse