JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarsansatte påtvinges ny arbeidstidsavtale

Forsvaret iverksatte fredag den nye arbeidstidsavtalen for Forsvaret (ATF) – selv om ikke alle partene har skrevet under.

morten.hansen@lomedia.no

På LO-kongressens første dag blir tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Norges Offisersforbund (NOF) påtvunget avtaler om arbeidstid for ansatte.

Den nye arbeidstidsavtalen, som regulerer aktiviteter i forsvaret som avviker med hovedtariffavtalen, er underskrevet av Befalets Fellesorganisasjon, Krigsskoleutdannede offiserers landsforening, Personellforbundet, NITO og Tekna.

Norges Offisersforbund (NOF) og Norsk Tjenestemannslag Forsvaret (NTL) er ikke blitt enige med Forsvaret, og uenigheten skal løses i tvistenemd.

* Iverksettelsesskriv - arbeidstidsavtale for Forsvaret (ATF)

Selv om ikke alle partene er blitt enige, har Forsvaret likevel valgt å sette avtalen ut i livet fra 1. mai – stikk i strid med det som er vanlig i norsk arbeidsliv.

– For det første er det sedvane å vente til alt er ferdigforhandlet. I tillegg står det klart i hovedtariffavtalen at ved uenighet skal det ikke iverksettes nye avtaler før tvisten er avgjort. Dessuten står det i unntaksprotokollen, som hjemler ATF, at det kun skal være én tariffavtale, har NOFs nestleder, Torbjørn Bongo, tidligere uttalt.

* Les også: – Vi kan ikke subsidiere Forsvaret

Vurderer lovligheten

Tirsdag ettermiddag skulle en tvistenemnd behandle spørsmålet om iverksettelse av avtalen. Behandlingen ble det ikke noe av.

Nemndsleder Nils Dalseide mener nemnda ikke kan behandle dette spørsmålet, så lenge de organisasjonene som har godkjent ATF-en ikke sitter i nemnda og dermed ikke kan komme med sine synspunkter.

– Vi står fortsatt på at det Forsvaret har gjort er galt, og bryter med hovedtariffavtalen, sier forbundsleder i NOF Egil Andre Aas.

Han mener det er beklagelig at Forsvaret utsetter personellet for usikkerhet i forhold til arbeidstidsbestemmelsene.

– Vi reagerer på at de gjør dette før vi har landet en avtale for alle ansatte. Vi ser at ATF-en har mye bra i seg, som vi har vært med å framforhandle. Samtidig er det ting som gjør den gamle avtalen mer fordelaktig. Nå må vi vurderer om vi skal forfølge lovligheten av iverksettelsen, sier Aas.

Beklagelig

Dag Agledal, leder av NTL Forsvaret, mener i likhet med Aas at Forsvaret bryter hovedtariffavtalen prinsipper.

– Det er beklagelig at de innfører en avtale før tvistenemnda har tatt en endelig avgjørelse. Nå må vi sjekke lovligheten i dette, sier Agledal.

Han mener Forsvaret innfører et regelverk for mindretallet av sine ansatte.

– Ikke bare innfører de et regelverk for en del av sine ansatte. Vi er også usikre på om de i det hele tatt innfører det for flertallet. Vi mener NTL og NOF har majoriteten av de ansatte i Forsvaret som omfattes av den nye avtalen, sier Agledal.

Forsvarsdepartementet har fått anledning til å uttale seg, men har så langt ikke gjort det.

Annonse
Annonse