JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velkomst som en statsminister

Erna Solberg ble hyllet som om hun var statsminister. Om 130 dager kan det være virkelighet.

helge.birkelund@anb.no

Høyre åpnet fredag sitt landsmøte på Gardermoen. Etter en feiende underholdning, som kanskje skulle symbolisere en lang tid med godt over 30 prosent på gallupene, hadde Arne Hjeltnes intervjuet barn som trodde Erna Solberg kom til å bli statsminister. Det tror også hele landsmøtet.

Da Erna Solberg entret talestolen, ble hun møtt av massiv trampeklapp. Som om valget allerede var avgjort.

– Følg Høyres landsmøte direkte her

Åpningstalen bar – naturlig nok – også preg av høstens valg. Og kravet om en endring.

– Vi skal bygge på den gleden folk har av å skape resultater, enten det er å løfte elever i skolen eller å skape nye, trygge arbeidsplasser. Dersom vi prioriterer riktig, motiverer folk til å jobbe, investerer i framtiden, i samferdsel, i forskning – så vil menneskene skape trygge arbeidsplasser for fremtiden og vise oss Norge på sitt beste, sa Erna Solberg.

Høyres statsministerkandidat snakket mye om kunnskap i skolen, om dagens byråkrati og behovet for nye ideer og bedre løsninger.

Erna Solberg ga klar beskjed om at hun ikke er et «eksperiment».

– Jeg har blant annet lest i avisen at å la meg lede en regjering er et eksperiment. Vel... På mine 25 år som rikspolitiker, har jeg hørt mye. Jeg har blitt kalt for kjedelig. Jeg har blitt beskyldt for å være for moderat. Men det er første gang jeg hører at jeg er et eksperiment.

– Jeg føler meg jo nesten litt tøff når Arbeiderpartiet forteller om hvilke ulykker som vil inntreffe bare jeg slipper løs på det norske folk. Kjære venner: La Arbeiderpartiet holde på med sitt, så skal vi drive med det vi er best på. Å snakke om Høyre, sa Erna Solberg.

– Les også: Jens i ryggen på Erna

Hun gjentok Høyres målsetning om at pasienter med rett til behandling, skal få velge om de skal behandles hos det offentlige eller private, men for det offentliges regning.

– Det neste steget er å gi pasientene fritt behandlingsvalg. Har du fått foreskrevet rett til behandling fra fastlegen, så skal du få velge hvor du vil bli behandlet; privat eller offentlig. Arbeiderpartiet er i mot. Høyre er for.

– Kjære venner, alternativene er tydelige. De rødgrønne står på systemets side, vi står på pasientenes side, sa Erna til stor applaus fra salen.

Hun gjentok også at partiet vil fjerne formueskatten.

– Les også: Skeptisk til eldreminister

Erna Solberg gleder seg til å drive valgkamp sammen med, og litt i konkurranse med partiets venner i Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet.

– Vi er fire partier som er enige om at landet trenger en ny regjering, og som er enige om hvorfor vi trenger en ny regjering, sa Erna Solberg, uten å spesifisere hvilket – eller hvor mange – som skal være med i regjeringen.

– Valget til høsten står mellom to tydelige alternativer. Valget står mellom 12 år med rødgrønn regjering eller en borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger. En borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger for å skape Norge på sitt beste, var hennes avslutning. (ANB)

Annonse
Annonse