JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg advarer mot forførere

Statsministeren advarer velgerne mot å la seg forføre av Høyre og Fremskrittspartiet. Kritikken om mer og feilrettet oljepengebruk fnyser han av.

Jens Stoltenberg gikk offensivt til verks da han hilste LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo fredag. Ved siden av å skryte av egen innsats for landets lønnsmottakere, gikk han til frontalangrep på Høyre og Fremskrittspartiet.

– Dersom dere våkner opp med Erna og Siv etter valget, vil dere savne meg og Sigbjørn etterpå, sa Stoltenberg.

Han beskriver det som en «ny og spennende opplevelse» å bli anklaget for overdreven oljepengebruk. Fra talerstolen på Høyres landsmøte på Gardermoen var det nettopp dette han fikk høre fra partileder Erna Solberg.

– Forførere

Stoltenberg avviste Høyre-lederens påstand om at oljepengebruken har økt under de rødgrønne.

– Oljepengebruken økte mer år for år mellom 2001 og 2005 enn den har gjort med åtte års rødgrønt styre. Og vi har brukt mer penger på framtidsrettede formål, som forskning, sier han og fortsetter:

– Det er meningsløst av Erna Solberg å advare oss mot overdreven oljepengebruk når hun selv skal samarbeide med Frp etter valget. Det er tidenes politiske selvmotsigelse. Hun burde i stedet avklare hva slags økonomisk politikk hun skal føre sammen med Siv Jensen.

– Les også: Velkomst som en statsminister

Stoltenberg sa han er urolig for økende arbeidsledighet i deler av industrien, og todelingen i norsk økonomi får varsellampene til å blinke.

– Tiden er ikke inne for økonomiske eksperimenter. Det er i gode tider at det er lett å gjøre feil som bringer ny nedgang. Vi kan la oss forføre av forførere med uansvarlige løsninger, sa han.

Til angrep

Også avtroppende LO-leder Roar Flåthen brukte fredagens tale til å angripe de to største opposisjonspartiene. Særlig var det Frps forslag om offentlig minstelønn som fikk unngjelde.

– I Europa er minstelønna 7-8 euro i timen. Med offentlig minstelønn blir ikke 60 kroner i timen sosial dumping. Da vil 60 kroner i timen bli lov, sa Flåthen.

– Les også: – Mer lønn til de beste lærerne

– Hvem er for nasjonal minstelønn i Norge? Jo, det er arbeidsgiverne det, sa den avtroppende LO-lederen, som la til at han begynner å bli vant til angrep på arbeiderbevegelsen fra Frps side.

– Fremskrittspartiet er imot solidaransvar, innsynsrett for tillitsvalgte og kollektiv søksmålsrett. Dette er alle tiltak som gjør at vi kan avdekke sosial dumping og gjøre noe med det.

– Borgerlig trussel

Men Høyre gikk heller ikke klar av refs fra Flåthen, ikke minst for forslaget om ny maritim strategi. Han mener signalene fra partiet i praksis vil være en strategi for sosial dumping i norske farvann og i olje- og gassnæringen.

– Høyesterettsdommen i verftssaken viser at det ikke er EØS-avtalen som er den største trusselen mot tariffavtalene og vår sjølråderett i arbeidslivspolitikken. Det er den borgerlige politikken som er trusselen, sa han og ba LO-delegatene jobbe for fire nye år for Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen.

Flåthen kom også inn på den økonomiske krisen i euroområdet og viste til arbeidsledigheten i borgerlig styrte Sverige.

– Det snakkes om en tapt generasjon. Svensk ungdom kommer til Norge i hopetall. De busses inn over grensen. Velkommen, sier jeg. Gjør som norske ungdommer og organiser dere. Vi skal sikre dere anstendige lønns- og arbeidsvilkår, sa han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse