JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Splittet om våpen til politiet

Oslo-representant Michael Tetzschner advarer Høyres landsmøte mot å gå inn for generell bevæpning av politiet.

Profilerte partifeller som nestleder Bent Høie og justispolitiker André Oktay Dahl mener det stikk motsatte.

Bevæpning av politiet er en av flere saker som deler landsmøtet på Gardermoen. Programkomiteens flertall går inn for «hensiktsmessige regler for tilgang til våpen», men avviser generell bevæpning.

– Les også: Savner avklaringer fra Høyre

Tetzschner ber landsmøtet lytte til det han kaller det «besindige flertallet». Han mener våpen gir en falsk trygghet og vil heller at politiet bruker sjokkpistoler, som setter folk ut av spill, uten å etterlate dem «med et hull i hodet».

Lytte

Nestleder Bent Høie, som også er leder av programkomiteen, mener at Høyre må lytte til politiet.

– Politiforbundets landsmøte går inn for bevæpning. Kriminaliteten blir stadig grovere og internasjonal. Vi ønsker at norsk politi skal kunne møte utenlandske kriminelle med de samme våpen de er vant til å bruke i sine hjemland, sier Høie.

– Les også: Velkomst som en statsminister

Justispolitiker Oktay Dahl presiserer at han ikke synes dette er noe lett spørsmål, men at han må ta hensyn til det et flertall av medlemmene i Politiforbundet mener. Han sier at politiet fort kan komme bakpå i situasjoner der våpen blir brukt, og at det kan føre til ekstremt farlige situasjoner.

Kontor

– Det som er viktig for meg, er at de som er imot, sitter på kontor, mens de som støtter bevæpning, møter voldsbruken i gatene, sier Oktay Dahl.

Tetzschner mener at fast bevæpning øker faren for en voldsspiral og eskalerende våpenbruk. Han mener at framskutt lagring av våpen i politiets biler er en fullgod løsning, der politiet raskt kan væpne seg uten ytterligere klarering fra sentralt hold.

– Vi må heller gå for tiltak som reduserer forekomsten av skytevåpen og kniver. Vi må derfor ikke gjøre våpen til en del av uniformen, sa han under debatten fredag kveld. (ANB-NTB).

Annonse

Flere saker

Annonse