JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trynefaktor eller ansiennitet?

Selvaagbygg satte karakter på sine ansatte da entreprenøren skulle nedbemanne. – Klart i strid med Hovedavtalen, sier Åge Limbodal i Fellesforbundet. På tirsdag starter rettssaken mot entreprenøren.

Uenigheten dreier seg om tolkningen av Hovedavtalen – og ansiennitetsprinsippet ved oppsigelse på grunn av innskrenkning. Hovedavtalen, arbeidslivets "bibel", sier at en bedrift i utgangspunktet SKAL følge de ansattes ansiennitet, men paragrafen åpner for unntak.

– En meget viktig prinsippsak, mener bygningsarbeiderne hos Selvaagbygg, Fellesforbundet og LO og har stevnet entreprenøren for retten, med påstand om at oppsigelsene er ugyldige.

Tre rettsdager

Syv bygningsarbeidere gikk i mars til sak mot sin arbeidsgiver, Selvaagbygg, og saken kommer altså opp for Oslo tingrett tirsdag 6. oktober, klokka 9. Det er satt av tre rettsdager.

Da boligmarkedet stoppet opp i fjor høst, rammet det også Selvaagbygg. Ordresvikten førte til at entreprenørselskapet måtte nedbemanne. Rundt 50 arbeidere måtte gå. Klubben og ledelsen er enige om at det var saklig grunn til å gå til oppsigelser, men der slutter også enigheten.

– Ansiennitet mest rettferdig

– Vårt standpunkt er veldig klart. Ansiennitetsprinsippet i en nedbemanningssituasjon er mest rettferdig. Siste mann inn, første mann ut. Alle timelønte er enige om det, understreket Tor Inge Jonassen, konstituert hovedtillitsvalgt i samtale med Magasinet.

Hovedavtalen skal følges, mener klubben – og Fellesforbundet. Men ledelsen i Selvaagbygg mener noe helt annet.

Ga de ansatte karakterer

De ansatte reagerte meget sterkt på utvelgelsesmetoden som ledelsen i Selvaagbygg valgte før oppsigelsesbrevene ble delt ut: arbeidslederne satte karakterer på de ansatte. Selvaagbygg kaller det kompetansekartlegging for timelønte, mens klubben og Tor Inge Jonassen kaller det ”trynefaktor satt i system”.

Selvaagbygg valgte ni vurderingskriterier som de ansatte skulle måles opp mot, noe som de ansatte er sterkt uenige i:

– formell kompetanse, faglige kvalifikasjoner, produktivitet, selvstendighet, samarbeidsevne, sikkerhet og vernearbeid, orden og ryddighet, kvalitetssikring og stabilitet.

Formalisering av trynefaktor?

De tillitsvalgte nektet å være med på utformingen av det såkalte kompetanseprogrammet. De oppfattet det som et forsøk å formalisere ”trynefaktoren”: den nærmeste overordnede vurderte den enkelte ansatte på en subjektiv måte og satte karakterer på arbeidsfolk. Dette dannet så grunnlaget for hvem som skulle gå.

– Alle timelønte vil ha ansiennitetsprinsippet fordi den sørger for trygghet. Det er denne tryggheten Selvaagbygg nå fjerner, sa Tor Inge Jonassen til Magasinet for fagorganiserte i midten av juni.

– Klart i strid med Hovedavtalen

Fellesforbundet og LO mener at ledelsen i Selvaagbygg ikke bare tar med karaktersettingen av kompetanse og kvalifikasjoner, men gjør den til hovedkriterium ved utvelgelsen av hvem som skulle sies opp.

– Dette er klart i strid med Hovedavtalen. Hovedregelen er at bedriftene skal følge de ansattes ansiennitet når det kommer til bemanningsreduksjon. Det har ikke skjedd her. Oppsigelsene er derfor usaklige, mener vi, sier Åge Limbodal, leder av Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus.

– Undergraver ansiennitetsprinsippet

Han har fulgt saken tett de siste månedene og hatt møter med Selvaagbygg – uten at det førte til felles forståelse. Resultatet ble at seks av de ansatte i mars stevnet Selvaagbygg for Oslo tingrett.

– Saken hos Selvaagbygg er dessverre ikke et enkelttilfelle. Vi ser at det blir flere og flere arbeidsgivere som på lignende måte forsøker å undergrave ansiennitetsprinsippet i Hovedavtalen, understreker Limbodal.

– Ikke sett bort fra ansienniteten

Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Selvaagbygg, mener bestemt at bedriften har fulgt Hovedavtalen.

– Nei, vi har ikke sett bort fra ansiennitetsprinsippet. Kompetansevurderingen har bare kommet i tillegg til det. Vi har altså foretatt en samlet vurdering, poengterte han overfor Magasinet for fagorganiserte.

Han understreket at Selvaagbygg er i en alvorlig økonomisk situasjon. Omsetningen har gått ned med 75 prosent fra i fjor sommer, sa Lunøe i midten av juni.

– Hvis ikke det er god nok saklig grunn til å fravike ansiennitetsprinsippet, så vet ikke jeg, formulerer Jon-Erik Lunøe.

Demonstrasjon foran tinghuset

Flere av Fellesforbundets fagforeninger i byggebransjen inviterer til fanemarkering og demonstrasjon foran Oslo tingretts lokaler: Oslo Bygningsarbeiderforening, Tømrer og Byggfagforening, Byggfag Drammen-Bærum, Moss Bygningsarbeiderforening. Tidsrom: kl. 8.30 - 9.30 utenfor tinghuset, Hambros plass.

Annonse
Annonse