JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble nedstemt

Høyres landsmøte avviste lørdag med overveldende flertall å endre abortloven.

Dermed ble både partileder Erna Solberg og nestleder Bent Høie nedstemt.

Ingen av dem tok det veldig tungt. Solberg sa det var en fiks idé hos noen partier at ledere ikke skal kunne påføres nederlag på et landsmøte.

– Jeg tok ordet i debatten og argumenterte for et annet forslag enn det som ble vedtatt. Såpass får jeg tåle, sa Solberg.

Det omstridte forslaget fra programkomiteen gikk ut på å endre abortloven slik at avvik eller misdannelser ved fosteret ikke skal være et selvstendig abortkriterium etter 12. uke. Kamp mot sorteringssamfunnet ble anført som grunn.

Men under en engasjert debatt viste det seg raskt at programkomiteen var i utakt med landsmøtet. Særlig slo de kvinnelige delegatene, anført av kvinnenettverkets leder Julie Brodtkorb, ring om dagens abortlov.

Til å leve med

Solberg sier hun raskt skjønte hvordan voteringen ville gå.

– Men det var en god debatt. Vi gjorde et annet vedtak for 14 år siden, men mye har endret seg siden da. Jeg kan leve godt med begge standpunktene, sier Solberg.

Hun mener at kunnskapen er blitt større og teknologien bedre i løpet av denne tiden. Samtidig er de medisinske grensene utfordret og skjøvet. Og for øvrig er en ny generasjon menn og kvinner rykket inn og opp i Høyre.

I tur og orden gikk kvinner fra hele landet, og mange menn, opp på talerstolen og oppfordret landsmøtet til å stemme imot forslaget. De avviste nestleder Høies forsikringer om at en endring ikke vil føre til noen endring i praksis.

– Hva er da poenget med å endre? Det er klart at dette betyr en innstramming og en svekkelse av kvinners rett til selv å bestemme, også ut over uke 12, sa Brodtkorb.

Sørgelig feil

Veteranen Astrid Nøklebye Heiberg sa at tanken kanskje var god, men at forslaget fra programkomiteen var så sørgelig feil.

– Vi går oss vill med dette forslaget. Dette er et håpløst signal å sende, sa Nøkleby Heiberg.

Bergensordfører Trude Drevland holdt ett av de mest engasjerte innleggene og advarte om at hun kom til å beklage overfor velgerne, dersom forslaget om lovendring skulle bli vedtatt.

– Dette er en lov som virker. Vi må ikke tukle med den. Stem imot!, hamret Drevland.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen unnskyldte seg overfor landsmøtet for at han litt ubetenksomt hadde blitt en del av den enstemmige innstillingen fra programkomiteen.

Feil

– Jeg glemte å spørre hvorfor man skal endre, hvis det ikke blir noen endring i praksis, slik Høie hevder. Det er klart en lovendring får følger. Jeg gjorde en feilbedømming, men jeg oppfordrer landsmøtet til å stemme imot, innrømmet Gundersen.

Byråd Kristin Vinje i Oslo advarte mot en lovendring som ville tvinge kvinner til å sykeliggjøre seg for å få godkjennelse av en nemnd etter 12. uke.

Høie forsvarte seg med at han bare foreslo å videreføre det som har vært Høyres standpunkt siden 2001. Han mente at sykdomsbegrepet har endret seg mye, og at forslaget er en logisk oppdatering av en gammel lov.

Til slutt måtte han bare konstatere at et gammelt partistandpunkt er oppgitt.

– Jeg tror det særlig var uro over at en endring i abortloven ville svekke kvinners innflytelse over eget liv. Det var dette som gjorde utslaget, sa Høie.

Høyres landsmøte sa lørdag også nei til eggdonasjon og nei til surrogati i Norge. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse