JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarer EØS-avtalen

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken prøver å dempe EØS-motstanden på LO-kongressen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi bekjemper sosial dumping innenfor EØS, og de som ønsker fri flyt av det kan slås tilbake, slo nestleder og lederkandidat Tor-Arne Solbakken fast i sin tale til LO-kongressen lørdag.

LO-sekretariatet går i sin EØS-innstilling til kongressen lengre enn LO har gjort tidligere. Det understrekes at internasjonale konvensjoner om arbeidslivet skal ha forrang over EØS-avtalen. Det samme skal norske arbeidsvilkår og tariffavtaler. EU-direktiver som strider mot dette, skal avvises. Dessuten heter det at handlingsrommet i EØS-avtalen må brukes mer. Men dette er ikke nok for EØS-motstanderne i LO.

Har levert alt

Solbakken gjentok LO-leder Roar Flåthens ord om at den rødgrønne regjeringen i flere runder har levert alt som LO har bedt om i kampen mot sosial dumping.

– Det eneste vi kan beklage er at de innførte vikarbyrådirektivet, men tiltakspakken rundt direktivet var som vi ba om, understrekte Solbakken.

– Les også: LOs hederspris til AUF

Solbakken pekte også på at arbeidsgiverne har tapt en rekke slag, selv om Norge er med i EØS. Det være seg saken om ID-kort i renholdsbransjen eller da LO, Fellesforbundet og staten knuste NHO og verftene i verftssaken i Høyesterett.

Som Roar Flåthen og Fellesforbundets leder Arve Bakke mener også Solbakken at Høyre og Frp utgjør en større trussel mot norske arbeidstakeres rettigheter enn EØS-avtalen gjør.

Mange EØS-motstandere

Men det finnes mange langt mer EØS-kritiske delegater på LO-kongressen som vil sørge for en heftig debatt rundt EØS-avtalen.

– Det er behov for å gå et stykke lengre enn sekretariatet. Det er kongressens oppgave å vise mot og gå lengre enn sekretariatets innstilling, repliserte El & It-forbundets Jan Olav Andersen fra talerstolen.

– Man må ikke underkaste seg dette regimet, slo Boye Ullmann fra LO Oslo fast.

– Les også: Stoltenberg advarer mot forførere

Roy Pedersen fra LO Oslo kontret med at EØS-avtalen fungerer som et ekstra NHO og høyreparti i norsk arbeidsliv.

Det blir spennende nok når saken skal opp til votering tirsdag. (ANB)

Annonse
Annonse