JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karl Appelkvist jobber for billigere frakt av mineraler

Den økonomiske krisen i Europa slår inn i bergverksnæringen. Karl M. Appelkvist ønsker at det skal bli billigere å frakte mineraler ut fra norske havner.

ane.borrud@lomedia.no

– I forslaget til handlingsprogram står det fem linjer om mineralnæringa. Det er litt for lite i forhold til den verdien som næringa representerer, mener Karl M. Appelkvist, som er operatør i Brønnøy Kalk.

Dermed har han levert inn et forslag om å få inn en ekstra setning i handlingsprogrammet:

«LO vil bidra med å se på muligheter for reduserte fraktkostnader for skipning av mineraler ut fra norske havner, og spesielt i nordområdene».

I følge Appelkvist er det store permitteringer på gang i bergverksnæringen, fordi salget til Europa går ned.

– Kanskje det er dette vi trenger for å komme over kneika? Det vil også være en gulrot for nyetableringer i bransjen, påpeker han.

Akkurat konkret hva LO skal gjøre, vil han ikke legge føringer på. Det viktigste er å forplikte LO til å se på mulige løsninger for å redusere fraktkostnadene. Men noen tanker har han gjort seg.

– Man kan lage et fond på for eksempel en milliard kroner. Avkastningene av dette fondet kan brukes til et skipningsbidrag, til bedrifter som bruker båter for å få fraktet mineralene sine til markedene. Landbruket har fått sitt såkornfond. Hvorfor kan ikke bergverksnæringa få sitt skipningsfond?

Se Appelkvists innlegg på talerstolen her.

Annonse
Annonse