JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har ikke gitt opp kampen mot oljeutvinning

Kjersti Barsok fra LO i Oslo mener redaksjonskomiteen må høre på kreftene i LO som er motstandere av olje- og gassutvinning i nord.

simen@lomedia.no

- Jeg har et realistisk håp om at vi kan ende med et annet vedtak, og håper redaksjonskomiteen tar til seg signalene fra salen. Det er mange krefter i LO som ser at dette blir feil, sier Barsok til FriFagbevegelse.

Hun holdt et engasjerende innlegg om å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja under debatten i dag. Barsok er ikke alene. Men i sekretariatets innstilling vil man gå for konsekvensutredning.

- Trenger ikke mer kunnskap

Av delegatene som brukte taletiden sin til å snakke om oljeboring, var majoriteten motstandere. Rune Pettersen tror det kan være et tegn på at mange er enige med redaksjonskomiteen. Han er organisasjonssekretær Fellesforbundet i Nordland, men representerer LO i Nordland på Kongressen.

- Jeg er veldig fornøyd med at Arbeiderpartiet vil konsekvensutrede områdene Nordland 6 og 7 og Troms 2. Vi må få fram all kunnskap før man sier ja eller nei, mener Pettersen, som føler seg trygg på at Ap vil la oljen ligge hvis det ikke er forsvarlig med oljeboring.

- Vi har den kunnskapen vi trenger. De som sier vi trenger mer kunnskap, er ikke interessert i mer. Dette er ikke bærekraftig, parerer Barsok.

Vil stanse fraflytting

Hun forteller at LO i Oslo ikke bare tenker på Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Jorda vår tåler ikke at vi bare bruker fossile brensler – vi må legge om til andre energikilder. Vi vil skape klimavennlige arbeidsplasser. Det kan ikke skapes over natta, men må være en politisk styrt omstilling, sier Barsok.

Hun mener Norge står i en særstilling, og må starte den jobben allerede nå.

Nettopp attraktive arbeidsplasser er Pettersens argument for at Nord-Norge skal få ta del i oljeeventyret. Han ønsker å stanse fraflyttingen i nord, og mener olja kan være redningen.

- De fleste kommuner i Nordland sliter med at de unge flytter vekk. Vi trenger attraktive arbeidsplasser, og det vil olje- og gassutvinning gi oss. Spesielt innenfor leverandørindustrien, det har vi sett andre steder, sier Pettersen.

Kan få miljøvennlige arbeidsplasser

Barsok understreker at hun ikke er uenig i at Nordland fortjener spennende arbeidsplasser til ungdom. En omstilling av energisektoren kan gi nye, miljøvennlige arbeidsplasser, mener hun.

- Og det er ikke noe i veien for at vi legger slike arbeidsplasser til Nordland, eller Finnmark, for den saks skyld, sier Barsok.

Pettersen står imidlertid på sitt.

- Vi mener det er plass til både fisk, olje og reiseliv i Nordland.

Annonse
Annonse