JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Endringene kommer uansett

Omlegging fra fossilt til fornybart må starte nå, mener NTL-leder John Leirvaag.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

NTL-lederen gikk på talerstolen og tok til orde for endringer i samfunnet for å redusere klimautslippene, og starte overgangen til fornybare energikilder, mer miljøvennlig transport og ny by- og arealplanlegging.

– Hvilke lønn- og samfunnskrav skal vi i fagbevegelsen komme med? Skal vi i større grad ta ut veksten i mer fritid? Skal vi gjenreise 6-timersdagen? Skal vi endre balansen mellom offentlig og privat forbruk, spurte Leirvaag.

Leirvaag nevnte muligheten for å ta ut mer av veksten i offentlig forbruk, som vil gjøre det lettere å bevilge penger til forskning og utvikling på fornybare energikilder.

– Det er et offentlig ansvar å sette av penger til forskning og utvikling på dette. LO må være pådriveren for dette, sier Leirvaag.

Han pekte også på behovet for å redusere forbruket av fossilt brensel, og mener konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er et av de veivalgene kongressen står overfor.

– Måten vi lever og arbeider på kommer til å endre seg betydelig, enten om vi iverksetter tiltak eller ikke. Vi kommer ikke utenom store samfunnsmessige endringer. Økonomi handler om å velge, politikk er å velge, konstaterte Leirvaag.

Annonse
Annonse