JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter ikke renteendring

Økonomene venter ikke noen endring i styringsrenten etter rentemøtet i Norges Banks i neste uke.

– Vi tror ikke det blir noen renteendring onsdag. Det er argumenter både for og imot, men vi mener at den svakere kronekursen utligner mye av de negative nyhetene vi har hatt som gjelder prisbildet, sier Katrine Godding Boye, senioranalytiker i Nordea Markets.

– Les også: Urolige for gjeldsveksten

– Norges Bank har jo sagt at de i utgangspunkt vil holde renten uendret. Derfor tror vi ikke det blir noe rentekutt nå. Renteøkningen er det vel ingen som tenker seg, sier Godding Boye.

Prognosen til DNB Markets går også ut på at det ikke vil bli noen endring nå, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.

– Det betyr ikke at det ikke er usikkerhet. Det har skjedd en del siden forrige rentemøte i mars, sier Aamdal og viser til at lønnsoppgjøret ser ut til å gi litt lavere lønnsvekst enn ventet, boligprisveksten er noe dempet og arbeidsmarkedet ser ut til å være litt svakere. Samtidig har kronekursen svekket seg, og detaljomsetningen indikerer litt sterkere vekst i forbruket.

– Les også: Boligprisene fortsetter oppover

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at den norske krona ikke har styrket seg som ventet. Det er en hovedårsak til at heller ikke han venter noe rentekutt nå.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 Gruppen tror heller ikke på renteendring i mai-møtet.

– Det er mest sannsynlig at Norges Bank holder renten uendret, sier hun.

Holvik ser tegn til at veksten begynner å avta litt i norsk økonomi og en del indikatorer som vekst i utlån, pengemengdevekst og bankutlån bremser litt.

– Det vil etter hvert gi lavere aktivitet i økonomien, sier hun.

Makroøkonom Kristina Håvås Tjønn i Sparebanken Vest tror styringsrenten blir holdt uendret på rentemøtet. Samtidig viser hun til at rentebanen fra sentralbanken indikerer ca. 40 prosent sannsynlighet for et rentekutt i mai eller juni.

– En sterk kronekurs og lav inflasjon kan bidra til at Norges Bank setter ned styringsrenten. I perioden før rentemøtet i juni blir det fremlagt norske inflasjonstall to ganger. Dersom inflasjonstallene for april og mai kommer inn lavere enn forventet, og kronekursen er sterk, mener vi at det kan komme et kutt ved møtet i juni, sier Håvås Tjønn. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse