JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verneplikt for kvinner

Høyres landsmøte går med stort flertall inn for kjønnsnøytral verneplikt.

Høyre følger dermed trenden blant partiene denne våren.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide, understreket søndag at det er personellet og kompetansen som er avgjørende for framtidens forsvarsevne.

Hun sa at Forsvaret trenger variert kunnskap og at prinsippet om kvinnelig verneplikt er viktig for likestillingen.

Og lederen for Høyres kvinnenettverk, Julie Brodtkorb, anbefalte landsmøtet å stemme for kjønnsnøytral verneplikt. Dette forslaget ble fremmet som en dissens, men fikk altså landsmøtets flertall.

– Les også: Vil ikke bruke mer

I det vedtatte programmet heter det nå at Høyre vil utvide den allmenne verneplikten til å gjelde begge kjønn og modernisere den i tråd med Forsvarets behov.

Arbeiderpartiet vedtok det samme for et par uker, ikke minst for å sikre kvinner adgang til den utdannelse og de karrieremuligheter som Forsvaret tilbyr.

Reformen betyr ikke at det kommer så mange kvinner i førstegangstjeneste med det første, siden Forsvaret allerede i dag bare tar inn to av ti i hvert årskull til førstegangstjeneste.

– Men dette gir mulighet for flere kvinner på sikt. Forsvaret handler ikke bare om å gå langt og bære tungt. Likestilt verneplikt er å gi kvinner og menn de samme rettigheter og plikter, sa Eriksen Søreide. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse