JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha omkamp på pensjon

Statsminister Jens Stoltenberg inviterer fagbevegelsen til nye forhandlinger om pensjon i offentlig sektor.

bjorn.erik.dahl@anb.no

- Jeg opplever at det er en økende interesse i offentlig sektor for å se på andre pensjonsmodeller enn den de har nå, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det skyldes at de ser kolleger i privat sektor som går av, det være seg ved 62 eller 65, og går fram og tilbake i jobb. De kan jobbe noe og kombinere det med pensjon. Det er en valgfrihet som mange setter pris på, legger han til.

– Les også: Ville ramme oljenæringen hardere

At stadig flere ansatte i offentlig sektor nå ser at det er en ulempe at de ikke har muligheten til å kombinere arbeid og pensjon, slo Stoltenberg også fast i sin tale til LO-kongressen søndag.

Åpen dør

Etter pensjonsreformen i 2009 fikk privat sektor nettopp denne muligheten, som stadig flere benytter seg av etter fylte 62 år. Men i offentlig sektor holdt man fast på hovedprinsippene i det gamle bruttosystemet om to tredjedels lønn.

- Hvis det er slik at offentlig sektor vil sette seg ned og forhandle på nytt, står min dør åpen, inviterte Stoltenberg.

– Les også: Jubelstund ble forstyrret

I tillegg er regjeringen innstilt på å se på tjenestepensjonsordningene i privat sektor, noe som er varslet som en hovedsak fra LO i kommende lønnsoppgjør.

- Jeg er for ideen om bredere pensjonsordninger i privat sektor. Men dette er først og fremst en sak mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i privat sektor, sier Stoltenberg til ANB.

Han understreker imidlertid at regjeringen vil være innstilt på å bidra der den kan, for eksempel når regelverk skal utarbeides.

Ikke enkelt

I 2000 lovet Stoltenberg et pensjonssystem som er enkelt å forstå. Nå erkjenner han imidlertid at det ikke har blitt særlig enkelt, men kanskje litt mindre komplisert. Men bredere og mer robuste ordninger er altså målet for både Stoltenberg og LO.

– Les også: Slik reagerer de på skattelettet

Stoltenberg varslet ellers en ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Han garanterte også at det ikke blir kutt i sykelønna. Dessuten gikk Stoltenberg gjennom hovedpunktene i en stor tredje tiltakspakke mot sosial dumping.

Stoltenberg kom for øvrig på scenen etter at LO-leder Roar Flåthen fikk salen til å rope et rungende ja til fire nye år for den rødgrønne regjeringen.

(ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse