JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubelstund ble forstyrret

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) grep «forstyrrende» inn i søndagens avslutning på et ellers velregissert Høyre-landsmøte.

Partiledelsen måtte pent gi sine reaksjoner på regjeringens utspill før den kunne skryte av egne vedtak gjennom det tre dager lange møtet. Men partileder Erna Solberg sier «velkommen etter» til Stoltenberg og synes det er flott at regjeringen setter Høyre-politikk ut i livet.

Hun mener flere av grepene som statsministeren lanserte, for lengst har vært foreslått av Høyre. Og hun oppmuntrer ham til å holde fast på tanken om at skattelettelser er bra.

- Så for all del, vi skal definitivt ikke surmule når regjeringen foreslår Høyre-tiltak. Selv om det tydeligvis var nødvendig å legge dette fram på en pressekonferanse midt under avslutningen av vårt landsmøte, sier Solberg.

Formuesskatt

Hun viser til at det å senke selskapsskatten bare er ett element i skatteregimet, og at Høyre er minst like opptatt av å få gjort noe med formuesskatten.

– Les også: Ville ramme oljenæringen hardere

Nå vil Høyres tallknusere se nærmere på følgene av å stramme inn avskrivningsreglene i oljenæringen med tre milliarder kroner og gi fastlandsindustrien et tilsvarende beløp i skattelettelser.

- Men det er utvilsomt interessant at regjeringen nå gjør noe for å motvirke todelingen i norsk næringsliv. Noe nytt er likevel ikke dette. Vi foreslo senest i vårt alternative statsbudsjett før jul å gjøre noe for den delen av industrien som sliter. Aldri før har jeg så sterkt fått bekreftet at det er vi som har de nye ideene, som da Stoltenberg holdt sin pressekonferanse, sier Solberg.

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner er bare halvveis imponert. Han mener det er for mye uforutsigbarhet i regjeringens politikk og viser til at ordninger som SkatteFUNN og avskrivningsregler er blitt strammet inn og slakket opp flere ganger siden 2007.

- Det går litt sakte, og litt for mye fram og tilbake, men regjeringen lærer etter hvert, sier Sanner

Hard valgkamp venter

Partilederen sier at landsmøtet forløp jevnt over som ventet. Hun mener at skrekkvisjonene som Ap tegnet opp under sitt eget landsmøte for et par uker siden, har falt til jorden. Hun føler seg trygg på at velgerne gjennomskuer bildet av en Høyre-styrt regjering som skal rasere norske velferdsordninger.

- Vi rokker ikke ved sykelønnen, vi har en ansvarlig og funksjonell modell for Helse-Norge, vi holder fast på kontantstøtten, gir større valgfrihet for barnefamiliene og setter skolen og lærerne øverst på listen over hva vi skal gripe fatt i, sier Solberg.

– Les også: Slik reagerer de på skattelettet

Underveis ble hun nedstemt både på abort og kjønnsnøytral verneplikt, men synes ikke det er noe å lage et stort nummer ut av.

- Vi samlet oss om hovedlinjene. Dissensene var kjente, særlig innen bioteknologi. Mindre saker gikk litt hit og dit. Men alle skjønner hva utfordringene framover består av. Det er ikke tid til å slappe av og nyte høye målinger. Det er 400.000 dører som skal bankes på, sa Solberg.

Regjeringssamarbeidet med de tre andre på borgerlig side var en sak for presserommet mer enn landsmøtesalen. Solberg sa at situasjonen er mer avklart enn på mange år, men avslo bestemt oppfordringen om å tenke høyt om taburetter og posisjoner.

- Mange mener vi er fullt mobilisert og at andre partier har mye å gå på. Det blir utvilsomt en utfordring å holde oss der vi er nå. Men hele organisasjonen er topp motivert, sier Solberg.(ANB-NTB)

Vil vurdere generell bevæpning av politiet

Avviste forslag om å stramme inn abortloven

Går inn for verneplikt for kvinner

Vil avvikle eksamen i sidemål i videregående og ungdomsskolen

Vil flytte skriftlig eksamen til før russefeiringen

Sier nei til eggdonasjon og surrogati i Norge

Vil tillate vin i butikk i områder uten polutsalg

Aksepterer veibygging med bompenger

Annonse

Flere saker

Annonse

Vil vurdere generell bevæpning av politiet

Avviste forslag om å stramme inn abortloven

Går inn for verneplikt for kvinner

Vil avvikle eksamen i sidemål i videregående og ungdomsskolen

Vil flytte skriftlig eksamen til før russefeiringen

Sier nei til eggdonasjon og surrogati i Norge

Vil tillate vin i butikk i områder uten polutsalg

Aksepterer veibygging med bompenger