JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heftig begeistret

- Det byr meg i mot å skryte hemningsløst; men dette er inni helvetes bra!

sym@lomedia.no

Fellesforbundets Steinar Krogstad illustrerer godt mottakelsen statsminister Jens Stoltenbergs fikk på LO-kongressen. Krogstads spontane tilbakemelding fra talerstolen rettet seg mot Stoltenbergs omtale av den nye handlingsplanen mot sosial dumping, som presenteres tirsdag.

Har levert

Men det var ikke bare de nye varslede tiltakene som ble godt mottatt. Representant etter representant benyttet anledningen til å fortelle hvordan regjeringens politikk samsvarte med fagbevegelsens krav. Forbundsleder Hans Felix i EL & IT Forbundet viste til kompetanseforskriften for nettselskap. SLs Stein Grøtting mente at reversing av Bondeviks friskolelov var det viktigste Stoltenberg hadde gjort. Og Postkoms leder Odd Christian Øverland minnet om at de rødgrønne stoppet en borgerlig postpolitikk som var mer ytterliggående enn selv den EU førte for åtte år siden. Og Øverland tok til ordet for at den rødgrønne regjeringens politikk burde bli eksportvare til Europa for å vise at det finnes et alternativ til den nyliberale politikken som i dag føres ute i Europa.

Utfordringer

Men i debatten ble det også trukket fram en rekke problemstillinger og utfordringer som ikke er løst. FO-leder Mimmi Kvisvik mente at den boligpolitikken LO-kongressen ville samle seg bak, på en del områder var bedre enn regjeringens boligmelding.

Nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Morten Johnsen, viste til veksten i den innenlandske godstransporten.

- Vi må få mer gods over på sjø og bane. Men den største trusselen mot dette er sosial dumping på veg, sa Johnsen og etterlyste økt kontroll i samarbeid med bransjen og krevde at transportkjøperne må gjøres solidarisk ansvarlig.

På områder som skole, kriminalomsorg og pensjon, var det også kritiske røster. Og Handel og Kontors Peggy Hessen Følsvik trakk fram utfordringene for de ansatte ved handelssenter og ved franchisedrift.

- Her er den norske modellen ganske så fraværende, sa hun.

Frykten for høyrepolitikk

Men langt sterkere enn kritikken var frykten for en blåblå regjering.

Maria Solevåg Jenset, utstyrt med redningsvest fra Sjømannsforbundet sa det slik fra tal:

- Den siste sjømann har ikke mønstret av. Jeg heter Maria og er matros, en jobb jeg er stolt av. Men Høyre vil ta den fra meg, Kongstanken deres er å få hjem rike redere som kan bytte ut de norske arbeidsplassene, sa hun.

NTLs forbundsleder John Leirvaag minnet om at det var mange grunner til å bli kvitt den borgerlige regjeringen i 2005. Og skal vi tro Leirvaag og de andre som deltok i den fagligpolitiske debatten, er viljen og gløden sterk for å sikre en tredje regjeringsperiode for Jens Stoltenberg.

Annonse
Annonse